Image

INTERVIEW met Elizabeth Gilbert (Eten, bidden beminnen)

Elizabeth Gilbert (Eten, bidden, beminnen/Pelgrims/Het hart van alle dingen) schreef Big Magic. De kunst van het creatief leven. Schrijven Magazine sprak haar in Amsterdam.

Door Kathy Mathys

Discipline en kinderlijk plezier

Gilbert zit aan tafel voor een laat ontbijt. De schrijfster heeft een razend druk schema, eigenlijk heeft ze geen tijd voor nog een interview. ‘Toen ik hoorde dat dit een interview werd voor een magazine over schrijven wilde ik het toch doen,’ zegt de innemende Gilbert.

Een leven gedreven door nieuwsgierigheid

In haar nieuwe boek schrijft ze: ‘Heb je de moed om naar buiten te treden met de schatten die binnen in jou verborgen liggen?’ Niet iedereen hoeft dichter, kunstenaar of zanger te worden van Gilbert. Met Big Magic wil ze mensen aanmoedigen een leven te leiden dat meer door nieuwsgierigheid wordt gedreven dan door angst. Hoe komt het toch, vraag ik haar, dat angst zoveel mensen in de weg zit?

‘De wereld,’ antwoordt Elizabeth Gilbert, ‘is een verdomd beangstigende plek. Aan de ene kant zijn we een nieuwsgierige diersoort, aan de andere kant beschermen we onszelf. Er is een stem in ons hoofd die zegt: als ik niet weet hoe het verhaal afloopt, schrijf ik het niet. Nieuwsgierigheid en angst strijden voortdurend om onze aandacht. Ik ben altijd een angstig persoon geweest. Gelukkig ben ik net iets nieuwsgieriger dan dat ik angstig ben. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik schrijfster kon worden. Als maker moet je wel aanvaarden dat angst erbij hoort. Je moet ook aanvaarden dat creativiteit niet altijd gepaard gaat met een gevoel van gelukzaligheid. Sommige onderdelen van het creatieve proces zijn saai. Als je daar niet tegen kan, heb je een probleem.’

Het hele interview lezen? Je vindt het in ons zinderende zomernummer dat omstreeks 3 juni verschijnt.

Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 23 mei 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee         Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek