Afbeelding

poort

Melanie Marsman

‘Ik heb toen bewust gekozen om mijn leven in te richten op het schrijven’

De wereld van Gregor Verwijmeren staat op zijn kop in 2011. ‘Beide benen en zijn armen erbij als fooi’, zou hij opofferen om van zijn tinnitus af te komen, een vorm van gehoorschade die zorgt voor een continue fluittoon, ruis, boor, knars of sirene. De wereld van Verwijmeren cirkelt om deze gekmakende klanken in zijn hoofd, die uiteindelijk de kern vormen van zijn debuutroman, De vorm van geluid die verscheen bij de gerenommeerde uitgeverij Van Oorschot.

Kakofonie van huiselijke geluiden

Gregor Verwijmeren wordt na een oorontsteking getroffen door tinnitus en het altijd aanwezige geluid komt als een muur tussen Verwijmeren en zijn omgeving te staan. Als echtgenoot en vader van drie kinderen zit hij midden in een kakofonie van huiselijke geluiden die hij niet meer kan verdragen, de aandoening leidt onder meer tot slaap- en concentratieproblemen, nergens is rust te vinden en hij verliest de verbintenis met de wereld om hem heen. Het zorgt voor de nodige zwarte ironie in het leven van Verwijmeren: schrijver, muziek- en literatuurliefhebber en iemand die van geluid zijn werk heeft gemaakt als muziekcatalogiseerder. Het gaat allemaal niet meer.

Bewust gekozen voor het schrijverschap

‘Ik dacht dat ik nooit meer zou kunnen schrijven. Een jaar lang kon ik er nog niet eens aan denken’, vertelt Verwijmeren in een boerderij net buiten Utrecht waar hij een schrijfruimte huurt. ‘Gelukkig ging het na verloop van tijd beter en wat je vaker ziet gebeuren bij mensen die iets ingrijpends overkomt: je prioriteiten veranderen. Al sinds de lagere school wilde ik schrijven, maar ik stelde het uit of ik vond het niet goed genoeg. Daarna ga je studeren, werken, krijg je kinderen en ja: dan wordt het al snel naar de zijkant geschoven. Alleen was de tijd van freewheelen nu écht voorbij.



Het hele artikel lezen?

Dit is een fragment uit een artikel dat zal verschijnen in het winternummer van Schrijven Magazine. Abonnees van Schrijven Magazine krijgen dit nummer omstreeks 13 december in hun brievenbus.

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 2 december 12:00 u., dan krijg je ons winternummer thuisgestuurd!

WORD ABONNEE            GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

Bron

https://schrijvenonline.org/magazine/2019-6

Techniek