Afbeelding

Bron: Pixabay

Ideale omstandigheden om thuis geconcentreerd te kunnen schrijven: 5 tips

Thuis schrijven en geconcentreerd blijven is een behoorlijke uitdaging. Je kunt op allerlei manieren afgeleid worden. Door je familie, door je telefoon of door binnenkomende e-mails. Wil je weten wat de ideale omstandigheden zijn om thuis geconcentreerd te schrijven? In dit artikel geven we je 5 onmisbare tips.5 tips om geconcentreerd te kunnen schrijven

1. De sleutel van het succes: rust!

Rust is de sleutel van het succes. Het is een van de 10 geboden voor schrijvers. Rust is essentieel voor tekstschrijvers die in korte tijd veel online teksten en blogs schrijven, maar ook als je een spannend plot wil uitwerken. Schrijven vraagt veel van je. Zorg er dus voor dat anderen je niet kunnen storen. Zet je telefoon uit. Plan ook voldoende rustmomenten voor jezelf in, zodat je goed kunt ontspannen.

2. Ontdek jouw productiefste uren

Als je het thuis schrijven leuk wilt houden, probeer dan voor jezelf te bepalen op welke momenten van de dag je het beste schrijft. Leer je meest productieve uren ontdekken. Misschien schrijf je 's ochtends wel drie keer zo snel als 's avonds. Of misschien ben jij 's nachts juist lekker creatief, dat kan natuurlijk ook.

3. Ontdek jouw productiefste plek

Wanneer je thuis online schrijft, dan lijken je werkomstandigheden veel op die van een thuiswerkende zzp'er. Misschien ben je wel een zzp'er. Veel mensen schrijven het liefst aan een opgeruimd bureau met uitzicht op een muur. Maar wie weet vind jij het wel fijn om achterover in een luie stoel te schrijven. Ontdek jouw meest productiefve plek. Het soort tekst kan ook van invloed zijn op je ideale werkplek: het kan zijn dat je een blog het liefst op de bank schrijft en een productbeschrijving achter je bureau.

4. Zorg voor de juiste temperatuur

Over het algemeen zijn de meeste mensen erg productief bij een temperatuur van zo'n 21 graden. Zet de verwarming in de winter dus niet te hoog. Op die manier verbruik je ook nog eens minder energie, waardoor jouw energierekening lager uitvalt. Zet het ventilatierooster van je raam open voor een goede ventilatie. Bij warm weer kun je baat hebben bij het verduisteren van de ramen. Let ook op de luchtvochtigheid van de ruimte waarin je werkt. De relatieve luchtvochtigheid ligt idealiter tussen de 40 en 60 procent. Planten stimuleren een goede luchtvochtigheidsgraad.

5. Blijf schrijven

Deze tip is misschien wel het belangrijkste: blijf schrijven! Als je het schrijven onderbreekt, dan ben je helemaal uit je verhaal. Je hebt dan het gevoel dat je weer opnieuw moet beginnen en dat kost je veel tijd. Daarom is het ook zo belangrijk dat je voor een rustige omgeving zorgt, waarin je zo min mogelijk wordt afgeleid. Houd je bij het schrijven aan een ritme. Blijf aan de gang en schrijf door. Redigeren en corrigeren kan je op een later moment nog doen.