Afbeelding

Kijker

Unsplash

Hoe vind ik een uitgeverij die bij mijn boek past?

Je boek is klaar en jij bent klaar om het de wereld in te sturen. Dat lijkt hetzelfde maar dat is niet zo. Want je eigen manuscript is meer dan een berg woorden die je in de loop van tijd – soms jaren – naar het papier hebt getoverd, het is een deel van jezelf. Het loslaten – want daar gaat het om: vreemde ogen gaan het zien na de welwillende ogen van vrienden en familie – kan moeilijk zijn. Daarom is het belangrijk dat je weet aan welke uitgeverij je het stuurt en waarom.

Lidewijde Paris

Onthoud goed dat jouw manuscript voor jóú al die verwachtingen, dromen en ideeën vertegenwoordigt, maar voor de uitgeverij aan wie je het stuurt is het… gewoon het zoveelste manuscript dat ongevraagd binnenkomt. Ze weten niets van jou, kennen je niet, weten niet hoe lang je eraan werkte. Naar wie stuur je het? Naar welke agent of welke redacteur of uitgever. En vooral: hoe vind je die? Dat is de hamvraag. Bereid je voor op een langdurig proces. Tussen de juiste persoon vinden én die weten te bereiken zit een groot verschil. Volhouden is hier het adagio. En weten hóe je iemand benadert.

Schrijver zijn is in de eerste plaats: hard werken

Ik begin met wat je niet moet doen. Ga niet terwijl je nog volop aan het schrijven bent al dromen van je eigen plek in de bestsellerlijsten. Zie niet de hele tijd je eigen boek op grote stapels in de winkels liggen. Je kunt je die droom als motiverende worst wel in gedachte voor houden, als je maar weet dat het dát is: een droom. Schrijver zijn is in eerste plaats hard werken: schrijven. Dat is met groeiend eelt op je billen woorden zoeken en kilometers maken. Herschrijven en schrappen. Al het andere komt daarna. Het kan je enorm verlammen als je steeds succes in je hoofd hebt, want zo leg je – waarschijnlijk onbedoeld – de lat voor jezelf heel hoog.Benieuwd naar wat je wél moet doen?

Dit is een fragment uit een artikel dat zal verschijnen in het winternummer van Schrijven Magazine. Je ontdekt onder meer hoe je een uitgever kiest, en waar je aan moeten denken bij het benaderen van een literair agent. Abonnees van Schrijven Magazine krijgen dit nummer omstreeks 13 december in hun brievenbus.

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 2 december 12:00 u., dan krijg je ons winternummer thuisgestuurd!

WORD ABONNEE            GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU


 

Bron

https://schrijvenonline.org/magazine/2019-6