Afbeelding

vrouw met schrijfboek in tuin

Foto door Anete Lusina via Pexels

Hoe vat je kritiek op je verhaal niet persoonlijk op?

Kritiek of commentaar ontvangen, het is een struikelblok voor veel schrijvers. Je hebt je verhaal af en deelt het met mensen, zodat zij hun mening kunnen geven. Dit is leerzaam, maar vaak ook heel pijnlijk. Op het werk waar jij zoveel tijd in gestoken hebt, valt meestal van alles op te merken. De kunst is om de kritiek niet persoonlijk op te vatten. Hoe doe je dit dan? In een TED Talk vertelt scheidsrechter Frederik Imbo er meer over.


Kritiek op jou

Als scheidsrechter ontvangt Frederik Imbo altijd een lading aan commentaar en beledigingen. Daarbij heeft hij geleerd om dingen niet persoonlijk op te vatten. Dit helpt niet alleen als hij op het veld staat, maar ook bij vele situaties in het dagelijks leven. Zijn strategieën zijn toepasbaar in vrijwel iedere situatie waar mensen kritiek kunnen hebben. Zo ook bij het incasseren van commentaar van proeflezers en recensenten.

Strategie 1

Houd in gedachten dat het vaak niet om jou gaat. Als anderen commentaar hebben, is hun doel meestal niet om jou te kwetsen. Het kan helpen om je in de ander te verplaatsen en na te gaan wat hun intenties zijn. Niet alles draait om jou en degene die commentaar hebben doen dit met hun eigen redenen. Misschien willen proeflezers snel en effectief zijn en klinkt hun commentaar daarom aanvallend. Of misschien geloven ze erin dat het beter op hun manier kan. Dat is niet vreemd, volgens Imbo wil iedereen gelijk hebben. Daarom voel jij je al snel gekwetst als iemand zegt dat je iets fout doet. Inlevingsvermogen in de ander en hun motieven kan helpen om dit te relativeren. Meestal gaat het niet om jou en is het niet de bedoeling om jou te kwetsen.

Strategie 2

In sommige gevallen werkt de eerste strategie niet, geeft Imbo toe. In dat geval gaat het dus wel om jou. Iets in jou gelooft dat er een kern van waarheid zit in de opmerkingen die je krijgt en dat kan kwetsend zijn. Het helpt om dan aan jezelf deze onzekerheid toe te geven en empathie voor jezelf hebt.
Zegt een proeflezer dat je zinnen te lang zijn en denk je dat hier een kern van waarheid in zit? Misschien kan het pijnlijk zijn als je beseft dat je iedere zin zal moeten herschrijven. Toegeven dat je het lastig vindt om de balans te vinden in zinslengte helpt dan al om beter met het commentaar om te gaan. In dat geval is het niet zozeer een aanval, maar iets wat je zal helpen.

Proeflezers schreeuwen misschien geen beledigingen of vloeken naar je hoofd zoals dat bij een scheidsrechter gebeurt, toch gebeurt het snel dat je commentaar persoonlijk opvat. Met de tips van Frederik Imbo train je jezelf om beter hiermee om te gaan. Als je het niet persoonlijk opvat, schiet je minder snel in de verdediging en kan je meer leren van de meningen van anderen.

Bekijk de hele TED Talk:
https://www.youtube.com/watch?v=LnJwH_PZXnM