Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Hoe schrijf je ‘naar verluid(t)’?
Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken Van Dale taaltips. Deze keer is het de vraag over hoe je ‘naar verluid(t)’ schrijft.
Je schrijft deze uitdrukking met –dt op het eind: naar verluidt.
De gebruikelijke uitleg is dat ‘naar verluidt’ een verkorting is van ‘naar het verluidt’. Het onderwerp ‘het’ is in de loop der tijd weggevallen.
Bij werkwoorden waarvan de stam op een –d eindigt, hoor je niet via de uitspraak of je –d of –dt schrijft. In beide gevallen hoor je in de uitspraak namelijk een /t/.
Maar denk je aan een soortgelijke constructie met een ander werkwoord waarvan de stam niet op een –d eindigt, dan wordt het duidelijk dat je toch –dt moet schrijven. Het is immers ook: naar het schijnt.
Het werkwoord ‘verluiden’ betekent eigenlijk ‘bekend worden’. Buiten ‘naar verluidt’ hoor je het verder alleen soms nog in de uitdrukking: ik heb horen verluiden dat … (ik heb horen vertellen dat …).
24/7 Antwoord op je taalvraag
Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.
Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!
Gerelateerd
Techniek
Dossier
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!