Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Hoe schrijf je het jonge genre new-adult?
New-adult is een vrij jong genre/doelgroep die tussen young-adult en volwassenenliteratuur in zit. De personages zijn in de twintig en het verhaal volgt vaak thema’s rondom volwassen worden. Doordat het voor een ouder publiek is (18+), zijn de onderwerpen vaak wat heftiger en de beschrijvingen grafischer dan in young-adult, dat vooral voor tieners is geschreven. Maar door de levensfase van de personages, kunnen twintigers zich er beter mee identificeren. New-adult wordt steeds populairder, vooral in de genres fantasy, romantiek en contemporary. Ben jij benieuwd hoe je het schrijven van een new-adult boek aanpakt, dan hebben wij een aantal tips voor je.
Thema’s
In elk new-adult verhaal is het belangrijk om een aantal thema’s te hebben die kenmerkend zijn voor de doelgroep new-adult. Een paar voorbeelden hiervan zijn: coming-of-age, mentale gezondheid, politiek, seks en seksualiteit, fysieke, verbale en/of mentale mishandeling, emotionele groei, relaties (ook vriendschappelijk), of sociale problemen. Of je dit nou in een fantasy-setting schrijft of het in de echte wereld laat afspelen, dat maakt niet uit. New-adult kenmerkt zich door personages met nieuwe problemen of ontwikkelingen kennis te laten maken die passen bij de leeftijdsfase.
Perspectief
Nu kunnen al de bovengenoemde thema’s ook voorkomen in boeken voor volwassenen, dus wat maakt dit genre anders? Dat is perspectief. Thema’s als seks en seksualiteit zijn heel anders voor iemand die al jaren getrouwd is en kinderen heeft. Het gaat erbij new-adult om dat alles nieuw is. Er komen veel nieuwe verantwoordelijkheden en veranderingen kijken bij het volwassen worden. Laat je personage worstelen met deze veranderingen, laat ze fouten maken en vervolgens weer opstaan. Zorg ervoor dat ze een emotionele groei doormaken. Als je zelf in de leeftijdscategorie valt, bedenk wat jij lastig vindt aan het volwassen worden. En als je al volwassen bent, denk terug aan die tijd. Wat is je bijgebleven?
Schrijfstijl
De lijn tussen young-adult en new-adult kan soms dun zijn. Wat kan je nog meer doen om je boek te onderscheiden en neer te zetten als new-adult? Let op je schrijfstijl. Young-adult boeken kunnen met de schrijfstijl heftige situaties een beetje verbloemen. Als een personage bijvoorbeeld sterft, zal het niet heel luguber zijn opgeschreven. Als personages seks met elkaar gaan hebben, lees je de handelingen niet in detail, maar eindigt het vaak in ‘fade to black’. Bij new-adult hoeft dit niet, aangezien het publiek 18+ is. Je kan het bloederig, choquerend of sensueel maken. Let verder op het taalgebruik. Het publiek is ouder en zal ook een bredere kennis hebben van de Nederlandse taal. Denk daar ook aan bij het schrijven van de dialogen. Je personages zijn ouder dan die in young-adult en zullen dus ook anders praten. Ze zijn verder emotioneel ontwikkeld, dus laat dat blijken.
New-adult inspiratie
- De kleuren van licht – V.E. Schwab
- Hof van doorns en rozen – Sarah J. Maas
- De waarheid – Colleen Hover
- De deal – Elle Kennedy
Genre
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!