Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Nu we weten wat Young Adult populair maakt en hoe het is om het genre te schrijven, is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Daarom geven we vijf belangrijke tips voor het creëren van een Young Adult-boek.
Waar gaat je verhaal over? Hoe ga je dat precies vertellen? En wat is de boodschap voor de lezer? Het bedenken van de kern van je verhaal is belangrijk, zeker bij YA. Jongeren lezen graag boeken die ergens over gaan, die hun raken en waar ze later nog iets aan hebben.
Neem daarom de tijd om de boodschap zo zorgvuldig mogelijk uit te denken.
Dit kan iets te maken hebben met de persoonlijke groei van het hoofdpersonage. Óf met de relaties om hen heen. Je boodschap hoeft niet heel duidelijk te zijn, maar je kan het tussen de regels door verwerven. Jongeren zijn goed in staat deze boodschap eruit te halen.
Young Adult lezers zijn geen kleine kinderen meer. Dus een hoofdpersonage met een complex karakter is geen enkel probleem. Dit maakt je verhaal zelfs geloofwaardiger. Het is logisch dat iemand van 16, 17, 18 jaar op zoek is naar zichzelf en daardoor verkeerde keuzes kan maken. Daar moet op een geloofwaardige manier van geleerd worden. Geef de personages macht over de gebeurtenissen in je verhaal, maar blijf hierbij wel realistisch. Een verlegen tiener kan bijvoorbeeld niet zomaar heel brutaal worden.
Bij ons vorige onderzoek zei YA-lezer Agnes hierover het volgende: ‘Ik ben zelf achttien jaar en vind het leuk om over mijn leeftijdgenoten te lezen. Ik kan mezelf in de meeste personages goed herkennen.’
Drugs zijn slecht, alcohol beschadigt je hersenen en van onveilig vrijen kan je een soa krijgen. Jongeren worden voor deze dingen al dagelijks gewaarschuwd. Je hoeft geen heel boek te schrijven over deze levenslessen. Schrijf in plaats daarvan een mooi verhaal dat deze boodschap mee kan geven. Wees zuinig met het letterlijk benoemen van de gebeurtenis. De lezer kan zelfs de conclusies uit je verhaal halen. Zo voelt het minder als een les, maar krijgt de lezer het wel mee.
De taal van nu kan over vijf jaar niets meer betekenen. Maak daarom niet te veel gebruik van ‘straattaal’ in je boek. Jongeren kunnen best zonder. Natuurlijk kan je het taalniveau wel aanpassen, maar blijf als schrijver gewoon dichtbij jezelf. Dat wordt gewaardeerd. Jongeren willen gewoon een verhaal dat ze lekker kunnen lezen. Misschien is een verhaal dat helemaal niets te maken heeft met het heden, nog veel leuker. Zo kan de lezer even naar een andere wereld verwijnen. Daar was Bo in ons onderzoek het mee eens: ‘Een YA-boek kan je laten verdwalen en je even wegnemen van de realiteit. Dat kan een lezer, zoals ik, veel plezier aan beleven’.
Wat voor boek je ook schrijft, het is altijd belangrijk om jezelf in te leven in je doelgroep.
Bij Young Adult zal je doelgroep over het algemeen jong zijn, hoewel ook veel twintigers het genre kunnen waarderen. Dus praat met jongeren, doe onderzoek en kijk hoe ze zich gedragen. Probeer dit mee te nemen in je boek. Ook is het slim om een paar proeflezers uit deze doelgroep te selecteren. Zij kunnen dan precies vertellen of het verhaal aanslaat of niet. Neem de terugkoppeling serieus en herschrijf je boek.
Bron: Young-adult.nl
Bron: Editio.nl
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!