Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Hoe kies je in welke tijd je gaat schrijven?
Voor je begint met het schrijven van je boek, is het handig om de keuze te maken in welke tijd je gaat schrijven. Kies je voor tegenwoordige- of verleden tijd? Beide hebben voor- en nadelen en hebben op een andere manier invloed op je verhaal. We zetten het voor je op een rij, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken!
Verleden tijd
Veel schrijvers neigen voor hun eerste boek naar het gebruik van verleden tijd, vaak in combinatie met de derde persoon. Dit geeft namelijk automatisch meer ruimte om informatie te delen. Zie bijvoorbeeld de eerste zin van De Da Vinci code van Dan Brown:
De beroemde conservator Jacques Saunière wankelde door de boogvormige entree de Grande Galerie van het museum binnen.
Brown krijgt het dankzij verleden tijd/derde persoon voor elkaar om veel informatie kwijt te kunnen in één zin. We weten die de hoofdpersoon is, wat hij doet in het leven, daar blijkbaar goed in is en wat de setting is. Zou je deze zin opschrijven als tegenwoordige tijd, eerste persoon krijg je: Ik wankel door de boogvormige entree van het Grande Galerie museum binnen. Nu weten we een stuk minder, alleen de setting is nog overeind gebleven.
Tegenwoordige tijd
Wat is dan het voordeel van de tegenwoordige tijd, als je harder moet werken om informatie over te brengen op een natuurlijke manier? Vooral als je spannend wil schrijven, heeft de tegenwoordige tijd een groot voordeel. Het voelt voor de lezer alsof het verhaal zich nu afspeelt, waardoor je meer snelheid en spanning creëert. Voor thrillers is het uitproberen van de tegenwoordige tijd dus een goed idee.
Wel moet je hierbij opletten wanneer je hoofdpersonage reflecteert op het verleden. Dan wissel je weer naar verleden tijd, en dit kan verwarrend werken voor jezelf. Los van het feit dat je misschien per ongeluk door blijft schrijven in de verleden tijd, terwijl je al terug bent in het heden, heeft het nog een ander gevaar. Je schrijft snel te passief.
Bijvoorbeeld: De dag dat ik de man neerschoot was de ergste dag van mijn leven geweest.
Beter is: De dag dat ik de man in de trein neerschoot, was de ergste dag van mijn leven.
Vermijd dus zoveel mogelijk de voltooid verleden tijd, zodat je een actief verhaal blijft schrijven, ook al speelt het zich op dat moment niet af in het heden. Als je er eenmaal gewend aan bent, kan schrijven in de tegenwoordige tijd je dus veel brengen!
Bron: Writer’s Digest
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!