Het scheppen van personages

Voor het schrijven van fictie gelden een aantal grondbeginselen. Als je net begint met schrijven, is het een must om je hierin te verdiepen. Voor wie al langer bezig is, is het een handig lijstje om zo nu en dan naar terug te grijpen om te checken of je geen dingen vergeet. In dit artikel behandelt Kathy Mathys: het scheppen van personages.

Door Kathy Mathys

Schrijftijd vinden

Vorig jaar, rond deze tijd, schreef ik in mijn dagboek: ‘Ik heb het! Woensdag en donderdag: roman schrijven. Maandag, dinsdag en zaterdag: lesgeven en journalistiek werk.’ Ik klonk euforisch, meende eindelijk dé manier te hebben ontdekt om mijn week in te delen. Een jaar later is er van mijn heilige schrijftijd niets over. Ik schrijf, jazeker, maar mijn ideale aanpak heb ik nog steeds niet gevonden. Toch heb ik afgelopen jaar 35.000 woorden van een nieuw boek bij elkaar verzameld. Ach, zeg ik tegen studenten die me vragen hoe ik tijd maak, misschien bestaat er niet zoiets als de ultieme aanpak. Wel zijn er trucjes die ervoor zorgen dat je je sneller richting schrijftafel beweegt. Hier komen ze:

  • Hou een notitieboek op zak of enkele steekkaarten voor invallen die je later kan uitwerken.
  • Noteer schrijfafspraken met jezelf in je agenda. Doe ik ook. Aan het begin van elke maand blok ik schrijftijd. In 95 procent van de gevallen hou ik me aan mijn afspraken met mezelf.
  • Zorg voor een schrijfplek waar je je goed voelt. Bij mij is dat een rustige kamer waar ik een kaars aansteek om in de sfeer te komen. De geluksteen die Elizabeth Gilbert me cadeau deed na een interview voor Schrijven magazine ligt er ter aanmoediging. Een ritueel, zoals een kaars aansteken, helpt je om in de sfeer te komen en te blijven zitten. Om te sporten trek je je sportkledij aan. Waarom zou je bij schrijven niet iets vergelijkbaars doen?
  • Tijdens hyperdrukke weken, waarin mijn hoofd zo vol is dat ik niet aan mijn verhaal toekom, doe ik schrijfopdrachten uit boeken van schrijfcoaches als Nathalie Goldberg, Julia Cameron of uit Room to Write van Bonni Goldberg. Zo hou je je schrijfspieren warm.
  • In Finding Water - The Art of Perseverance moedigt Julia Cameron de lezer aan om twintig minuten per dag te schrijven. Het lijkt weinig, maar uit ervaring weet ik dat het toch zinvol is. Gebruik die tijd om te brainstormen rond een bepaalde scène, als je al aan een boek werkt. Anders kun je losse stukjes schrijven. Bijvoorbeeld over de popliedjes uit je jeugd en de herinneringen die ze oproepen. Of over iemand die je uit het oog verloor of iemand die je hebt verbannen. Of over een oude foto. Heb je zelfs geen twintig minuten, lees dan dit geweldige essay van Maggie O’Farrell over hoe je schrijftijd kan maken: https://shar.es/1lroKl

Opwarming

OEFENING 1:

Schrijf over de volgende vragen:

  1. Waarom schrijf ik?
  2. Wat houdt me tegen?
  3. Welke kleine veranderingen kan ik in mijn leven doorvoeren zodat de drempel naar schrijven kleiner wordt?

OEFENING 2:

Schrijf over drie objecten uit je kinderkamer. Denk aan kleur, textuur, geur, vorm. Wat betekenden ze voor je?

Schrijven Magazine 4-2019Alle tips lezen? Je vindt het in het Week van het Schrijven-nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 2 augustus verschijnt

Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 22 juli 16:00 u. een abonnement, dan mis je dit nummer niet!

Korting + cadeaus           Korting + het boek Je levensverhaal schrijven

Techniek