Afbeelding

Beeld Romy van der Burgh

'Het erotisch getinte gedicht vind ik leuk’ - Anne Vegter

Als afsluiter van de Poeziëweek vond afgelopen avond het Gedichtenbal in de Stadsschouwburg in Amsterdam plaats. Schrijven Online was hierbij aanwezig en deed verslag.

Met het thema ‘Met zingen is de liefde begonnen’ waren vele dichters aan de slag gegaan. Zo ook onze Dichter des Vaderlands Anne Vegter die haar waardering voor het gewaagde en ietwat erotisch getinte gedicht uitsprak. Dichter Ilja Leonard Pfeijffer droeg hierbij een toepasselijk gedicht voor uit zijn bundel.

In de prachtige schouwburg waar aan weerszijde van het podium een balkon hangt, sprak Pfeijffer vanuit het ene balkon over zijn favoriete dichters van de afgelopen week en aan de overkant sprak Anne Vegter over haar herinneringen aan de week van de poëzie.

Een ode aan Ilja Leonard Pfeijffer

De gedichten van Pfeijffer kregen een muzikale bijdrage van Ellen ten Damme, ze zong en speelde met zijn gedichten. ’Ik moet nog zo veel leren’ was een van de teksten die bleef hangen, gedichten over de zoektocht naar een geliefde. Ze sloot het af met een ode aan Pfeijffer waarbij ze op één knie ging en met een lange uithaal ‚ooh Ilja’ richting het balkon zong. Deze scène had een waar Romeo en Julia effect. De combinatie van poëzie en muziek paste prachtig in elkaar, alsof ze onlosmakelijk met elkaar verbonden waren.

Vegter werd muzikaal begeleid door Ellen Schoenaerts en muziekkwartet, wat haar voordracht een mystieke toon gaf. ‘Jij vermoordt geen vrouwen hè’ was een zin die steeds terugkwam.

Pfeijffer sloot af met een gedicht waarbij op de achtergrond in stoom gehuld een vrouwenlichaam steeds duidelijker zichtbaar werd en gaf hij toch nog gehoor aan de erotisch getinte- gedichten- liefde van Vegter.

Verder hadden een tiental winnaars de kans om hun gedichten voor te dragen, werd de Turing- prijs en Awater- prijs uitgereikt en was er een dichtmarathon met onder andere Ingmar Heytze. 

Door: Romy van der Burgh


Bron

www.schrijvenonline.org

Uitgeven