Afbeelding

Beeld Shutterstock

Kritiek op de ‘Dichter der Nederlanden’

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer vraagt Joke van Leeuwen om afstand te nemen van haar net benoemde erefunctie als Dichter der Nederlanden. Pfeijffer noemt de titel ‘propaganda voor nationalistische politieke doeleinden’ en ziet de poëzie als een middel om dit op te kunnen dringen.

Joke van Leeuwen is nu dichter van Nederland en Vlaanderen, deze titel is tot stand gebracht door het Algemeen Nederlands Verbond (ANV) die hiermee wil bijdragen aan de herdenking van het 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden wat refereert naar de tijd tussen 1815 en 1830 toen Nederland en België één land waren.

Kritiek op Joke van Leeuwen

Een paar dagen na de aanstelling is er al fors kritiek op de titel, Joke van Leeuwen zou hiermee aanvaarden dat de Vlaamse cultuur meer overeenkomt met de Nederlandse cultuur dan met de andere taalgemeenschappen in België als Wallonië. Pfeijffer denkt dat dit de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië alleen maar groter zal maken en roept haar dan ook op om direct afstand te nemen van de functie.
Nelly Maes, voorzitster van Het ANV ontkent dat de functie ook maar iets te maken heeft met politieke propaganda.
Ook Van Leeuwen noemt de kritiek ‘ongefundeerde onzin’ en wijst erop dat ze absoluut niet nationalistisch is en ‘twee culturen in hart en hoofd’ heeft in de poëzie, niet in de politiek. ‘Ik vind het beledigend als hij denkt dit ik een nationalistische vlaggenwapper ben’, aldus Van Leeuwen.

Bron

http://www.nrc.nl/boeken/2015/02/02/kritiek-op-nieuwe-erefunctie-dichter-der-nederlanden/