Afbeelding

jongetje op het strand

Foto via Unsplash

Herkomst van ‘wie een kuil graaft voor een ander…’

Dit spreekwoord bestaat maar uit een halve zin. De toon waarmee en de sitautie waarin het gezegd wordt laten vaak al blijken wat er verder mee bedoeld wordt: “Wie een kuil graaft voor een ander… valt er zelf in.”


Betekenis

Als je eenmaal weet wat het ongesproken tweede deel van dit spreekwoord is, is de betekenis makkelijk te achterhalen. Dit spreekwoord wordt gebruikt om iemand te wijzen op de waarschijnlijke gevolgen van hun actie. Als je bij iemand een streek probeert uit te halen, heb je vaak jezelf ermee.

 

Herkomst

De gedachte achter dit spreekwoord is al heel oud en versies hiervan kwamen al voor in de Bijbel. In het bijbelboek Spreuken (26:27) wordt het idee op dezelfde manier geuit: “Wie een kuil graaft, zal erin vallen; en wie een steen wentelt, op die zal hij terugrollen.” Ook in Psalmen 7:16-17 staat hetzelfde: “Hij delft een put en diept hem uit, maar valt in de kuil die hij zelf heeft gegraven. Het onheil keert zich tegen hem, het geweld komt neer op zijn eigen hoofd.” Het spreekwoord is dus in alle waarschijnlijkheid op deze Bijbelse teksten gebaseerd.

 

Bronnen: OnzeTaal