Afbeelding

Iemand die een appel aan het schillen is

Foto door Michelle Leman

Herkomst van ‘een appeltje met iemand te schillen hebben’

Heb jij nog ‘een appeltje met iemand te schillen’? Het betekent dat je nog iets met iemand af te handelen hebt en dan niet in de positieve zin. Benieuwd waar het gezegde vandaan komt? Lees het in dit artikel.


Vroeger

Sommige mensen denken dat het gezegde misschien een latere variant is van ‘een ui met iemand te schillen hebben’. Deze uitspraak was namelijk al gangbaar in de zeventiende eeuw. De tranen die bij het schillen van een ui vloeien, zouden dan worden 'overgebracht' op de tranen die tijdens een ruzie vloeien, zegt Onze Taal. Maar die verklaring is onwaarschijnlijk. Een eeuw daarna kwam ook de variant ‘een eitje met iemand moeten pellen of schillen’. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt: ‘een appeltje (met iemand) schillen’. Dit betekent eigenlijk precies hetzelfde als een ‘appeltje te schillen hebben met iemand’. Die laatste uitspraak wordt nu altijd gebruikt.

Hoe is het ontstaan?

Wisten jullie dat de negatieve betekenis van ‘een appeltje met iemand te schillen hebben’ waarschijnlijk ooit is ontstaan als sarcasme? Want de uitspraak betekent letterlijk: ‘gezellig samen iets eten’. Maar daar is natuurlijk totaal geen sprake van. Er is juist sprake van het tegenovergestelde, namelijk verwijten en ruzie. 

Bronnen: Onze Taal en Ensie