Afbeelding

Haven

Foto via Pexels

Herkomst van ‘de beste stuurlui staan aan wal’

Spreekwoorden drukken vaak waarheden uit, maar bij dit spreekwoord is het belangrijk om de ironie te begrijpen om de betekenis te snappen. Het spreekwoord ‘de beste stuurlui staan aan wal’ betekent namelijk dat mensen aan de zijlijn het altijd beter denken te weten. Of dat altijd het geval is, is nog maar de vraag!


Betekenis

Als iemand iets niet zelf hoeft te doen, maar enkel toekijkt, kunnen ze je vaak vertellen hoe je het beter kan doen, meestal tot ergernis van degene die daadwerkelijk de taak uit probeert te voelen. Hier kan de reactie “dan doe je het toch lekker zelf” ook vervangen worden door de sneer “de beste stuurlui staan aan wal”. Dit spreekwoord geeft aan dat het makkelijk praten is als je zelf niks hoeft te doen.

Herkomst

Waar het spreekwoord precies vandaan komt, is niet bekend. Wel weten we dat het spreekwoord al honderden jaren in verschillende vormen in ons land wordt gebruikt. Jacob Cats gebruikte een versie van het spreekwoord in 1632: "De beste stuer-luy sijn aen lant."

De Nederlandse taal kent relatief veel spreekwoorden die te maken hebben met varen, water en zee. Dit komt doordat zeevaart en het gevecht tegen de zee al eeuwen een belangrijke rol spelen in de Nederlandse cultuur en geschiedenis.

Bronnen: OnzeTaal