Afbeelding

Herkomst van ‘praten als Brugman’

Foto: Pexels

Herkomst van ‘praten als Brugman’

Lekker kletsen, veel het woord nemen en vaak de juiste woorden zeggen; dan kan je praten als Brugman! Wist je dat meneer Brugman echt bestond? We nemen je mee naar de 15de eeuw.


Wie was Brugman?

Johannes Brugman werd rond 1400 geboren. Toen Brugman jong was bezocht hij een kloosterschool in Kempen, daar leefde hij een losbandig leven waar hij later veel spijt van had. In 1439 werd het eerste klooster van de Minderbroeders in Nederland opgericht. Brugman was er erg bij betrokken en hij bleek een zeer bevlogen preker te zijn. Hij maakte veel indruk met zijn preken omdat hij nauwelijks onderscheid maakte tussen rangen en standen. Overal waar Brugman kwam werd hij met open armen ontvangen. Hij preekte in kerken, kloosters en zelfs in de open lucht.

Strijd voeren

In 1462 werd er een plan gemaakt om een nieuw klooster te bouwen in Amsterdam. Echter was het stadbestuur het daar niet mee eens. Volgens hen waren er al genoeg kloosters. Brugman kwam naar de hoofdstad om de bewoners te helpen het plan door te duwen. Veel mensen waren onder de indruk hoe Brugman op een felle manier sprak tegen het stadbestuur. Vanaf dat moment werd de preker goed in de gaten gehouden. Later werd hij tot ‘ongewenst persoon’ verklaard.
Toch kwam het klooster er wel en de uitspraak ‘praten als Brugman’ werd geboren. Want alleen als je praat als Brugman, kan je zoiets voor elkaar krijgen.


Dit is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen op IsGeschiedenis.nl