Afbeelding

Herkomst van ‘boontje komt om zijn loontje’

Foto: Pexels

Herkomst van ‘boontje komt om zijn loontje’

‘Boontje komt om zijn loontje’ zeggen we als iemand straf krijgt en het eigenlijk zijn eigen schuld is.  Net zoiets als ‘eigen schuld, dikke bult’. Voor de herkomst van ‘boontje komt om zijn loontje’ gaan we terug naar de zeventiende eeuw.


Nederlandse dichter 

Hoewel de herkomst van deze uitspraak niet helemaal zeker is, wordt er toch veel verwezen naar een sprookje. Dit sprookje heet De klucht van Oene van de Nederlandse dichter Jan Vos die overleed in 1667. Ook was Jan Vos een belangrijke regisseur van toneelstukken.

Het sprookje

De Klucht van Oene ging over Boontje, Strootje, Erwtje en Kooltje Vuur. Samen vormde ze een gezellig reisgezelschap. In het verhaal kwam de groep aan bij een sloot waar ze niet zomaar overheen konden. Strootje schoot gelijk te hulp door over de sloot te gaan liggen om zo voor de anderen een brug te maken. Dit was de enige manier om aan de overkant van de sloot te komen. Eén voor één liepen ze over Strootje heen. Eerst Boontje, toen Erwtje en als laatst Kooltje Vuur. Maar zodra Kooltje Vuur over Strootje heen liep, stond Strootje in vuur en vlam! Kooltje Vuur viel daardoor in het water. Boontje moest hier zo hard lachen dat hij zijn buik scheurde. Het uitlachen van zijn gezelschap, pakte voor hem niet goed uit. Boontje kwam om zijn loontje.
Gelukkig was er een kleermaker in de buurt die de buik van Boontje dicht naaide met zwart draad. 

Dit is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen op IsGeschiedenis.nl