Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Als je vaak nieuwsgierig bent naar dingen, zul je vaak ‘nieuwsgierig aagje’ worden genoemd door anderen. Maar waar komt dit spreekwoord eigenlijk vandaan?
In de zeventiende eeuw werd het toneelstuk Kluchtigh Avontuurtje van ’t Nieuwsgierigh Aeghje van Enckhuysen voor het eerst gespeelt. In dit stuk is de nieuwsgierige vrouw Aagje de hoofdrol. Doordat het toneelstuk erg populair is geworden, werd Aagje later als een spreekwoord gebruikt.
‘Aagje’ is in dit spreekwoord geen eigennaam maar een woord. Dit komt doordat er voor ‘aagje’ het lidwoord ‘een’ staat. Doordat het geen eigennaam meer is schrijf je aagje in dit spreekwoord daarom ook met een kleine letter.
Door de jaren heen zijn er veel van dit soort eigennamen zoals "Arme tobias" en "Blonde miep" in spreekwoorden omgezet in woorden om mensen mee te kunnen karakteriseren. Deze woorden worden ook wel eponiemen genoemd en worden dus allemaal met een kleine letter geschreven.
Bron: Onze taal
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.