Afbeelding

Een schip op zee

Foto: Pexels

Herkomst van ‘een schip op het strand is een baken op zee'

Je vrienden trekken je aan de hand mee naar een spookhuis. Ze vertellen je lachend dat het echt niet eng is. Maar als jij een man van jouw leeftijd met een rood betraand gezicht uit de uitgang ziet komen, weet jij wel beter: een schip op het strand is een baken op zee. Jij gaat, in tegenstelling tot die man, dat huis niet binnen.

Waarschuwingsteken

Als je inziet wat er misgaat bij een ander, maak je zelf niet dezelfde fout. Met ‘een schip op het strand’ wordt een schip met een ongeluk bedoeld. Een schip dat dus gestrand is. Een baken is een tool voor schippers, waarmee ze kunnen zien of het water goed of juist minder goed bevaarbaar is.
Een schipper die dit gestrande schip ziet, ziet het als een waarschuwingsteken. Dit schip is daar niet voor niets verongelukt, dus zal het water op die plek waarschijnlijk niet veilig zijn. De schipper neemt een andere route om te voorkomen dat ook zijn schip daar straks ligt.

Oud spreekwoord

Het spreekwoord bestaat al erg lang. In 1632 schreef de dichter Jacob Cats al: "Een schip, op 't droogh gezeylt, dat is een zeker baken."