‘Gekrenkt & hongerig’ geeft geruststellend kijkje in de vroege jaren van literair talent

Voor de jubileumeditie van literair tijdschrijf Das Magazin hebben achtentwintig schrijvers in Gekrenkt & hongerig een boekje open gedaan over hun werk als beginnend schrijvers. In de bundel delen onder andere Adriaan van Dis, Arjen Lubach en Herman Koch één van hun vroege, eerste werken en vertellen schrijvers over de start van hun schrijversbestaan.

Brief aan jonge Hanna Bervoets

Niemand wordt geboren als briljant schrijver, is één van de lessen die we kunnen opsteken uit Gekrenkt & hongerig. Neem nou Hanna Bervoets, die recent nog lang en breed in de prijzen viel. Zij deelde één van de afwijzingsbrieven die ze van een uitgever ontving toen ze 21 was. Die vult ze aan met een eerlijke brief aan haar jongere zelf, waarin ze reflecteert op haar oude werk. Ja, ze heeft veel moeten huilen om de afwijzing en heeft sterk aan zichzelf getwijfeld, maar ze was simpelweg nog niet ‘rijp’ voor het schrijversvak. In de jaren die volgden werd ze journalist, leerde ze mensen kennen en brak ze haar hart. Maar alles wat ze meemaakte, maakte haar tot een betere schrijver. Na een lange weg belandde ze bij een grote uitgever en is inmiddels doorgebroken als succesvol auteur. Als dát geen hoop biedt! 

Gekrenkt & hongerig laat zien dat geen enkele schrijver van de één op de andere dag succesvol werd. Alle schrijvers zijn begonnen met losse flodders schieten, probeersels en minder goed werk dan ze later zijn aan schrijven. Geruststellend om te lezen dat iedereen tijd, oefening en ervaring nodig heeft om te groeien als schrijver.

Verscheurde teksten

Connie Palmen werd ook door Das Magazin gevraagd om een oud fragment te delen. Na het openen van een map met oud werk heeft ze een groot deel walgend verscheurd, zo slecht vond ze het. Helaas kunnen we van haar dan ook geen oude teksten lezen. Andere schrijvers die een boekje open doen over hun start en ontwikkeling als schrijvers, zijn o.a. Astrid Roemer, Renate Dorrestein, Maartje Wortel, Kristien Hemmerechts en J.M.A. Biesheuvel. Een aanrader voor iedereen die droomt van een literaire carrière, maar nog even moet wachten op zijn/haar grote doorbraak.

Gekrenkt & hongerig (ISBN 9789492478122), uitgeverij Athenaeum. Je kunt hem hier bestellen.

Door Marije Catsburg