Afbeelding

Geert Kimpen over het schrijven over liefde

Zonneke Kimpen

Geert Kimpen: dé ingrediënten van een goed liefdesverhaal

Het thema liefde staat in alle boeken van Geert Kimpen centraal. Daardoor weet hij als geen ander hoe je een goed en vooral spannend liefdesverhaal schrijft. 


Voorspel

Elke man weet, dat als hij zich tot een goede minnaar wilt ontwikkelen, hij zich moet bekwamen in het voorspel. Hetzelfde geldt voor schrijvers, zowel mannelijk als vrouwelijk, die over het meest beschreven thema in de literatuur willen schrijven; de liefde. Het gaat om het voorspel.

De eerste vraag die aan elk liefdeskoppeltjes gesteld wordt, is: ‘Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?’ Wij mensen hongeren naar liefdesverhalen. Het antwoord: ‘Via een dating-app’ zal hoogstens een ‘Oh, leuk’ opleveren. En dus een slecht verhaal.

We willen horen dat het quasi onmogelijk was dat twee zo totaal tegengestelde mensen in verschillende levens tóch bij elkaar kwamen. We willen de problemen horen. Hoe het toch bijna misging. Dat het uitzichtloos en onmogelijk leek. Dan hangen we aan je lippen, of lezen gretig door omdat we willen weten hoe het afloopt.

Uitersten


Een goed, spannend liefdesverhaal gaat dus bijna altijd over twee mensen waarvan het onmogelijk lijkt dat ze bij elkaar kunnen komen. Romeo en Julia komen uit twee rivaliserende en vijandige families. In Nothing Hill leven we mee met een armetierige boekhandelaar en een superfilmster.

Of het nu afkomst is (een rijk meisje en een arme jongen), religie (een moslimjongen en een atheïstische transgender), nationaliteit (een Koerdisch meisje en een Turkse jongen), sociale status (een poetsvrouw en een eerste minister), karakter (een verlegen jongen en een extraverte influencer), uiterlijk (een kleine, dikke man en een lange, prachtige vrouw) of politieke overtuiging (een gereformeerde, getrouwde man met zes kinderen en een lesbisch Groen Links-meisje); hoe groter de tegenstelling, hoe gretiger we zullen meeleven met hóé deze twee mensen bij elkaar kunnen komen.

Uit deze tegenstelling komen namelijk verwikkelingen voort. Twee mensen die elkaar tegenkomen, op slag verliefd worden en een leven lang gelukkig zijn, leveren in een boek geen goed verhaal op.

Hoe meer obstakels de geliefden te overwinnen hebben, hoe spannender het boek wordt.

We moeten onze personages dus doen afzien, laten blunderen, op hun bek laten gaan, stommiteiten laten begaan en vooral pijnigen. Er moeten misverstanden zijn, onbegrip, onzekerheden, twijfels en wanhoop. Het moet helemaal dreigen mis te gaan en onmogelijk lijken dat het toch nog goed komt.

Om maximaal mee te leven als lezer met deze verwikkelingen, moeten we natuurlijk wel ergens in het begin van het boek een scène krijgen waarin we zien dat de vlam in de pan slaat. De geliefden moeten éven de liefde in elkaar herkennen en dan weer verliezen. En dan smullen we graag tientallen of honderden bladzijden lang om te weten of ze uiteindelijk wel of niet bij elkaar zullen komen.

Zelfwaarde en twijfel


Op zich klinkt het gek dat we in een boek eigenlijk het tegengestelde zoeken van wat we in ons eigen leven hopen. Tenminste, ik neem aan dat als jij smoorverliefd wordt op die onbereikbare man of vrouw, jij het liefst zou willen dat die zou zeggen: ‘Ik ben ook gek op jou, ik wil je hier en nu.’

Of misschien toch ook weer niet. Alle emancipatie ten spijt, in onze diepe, romantische ziel willen we allemaal veroveren of veroverd worden. We willen trots kunnen zijn dat net die prachtige vrouw, die buiten ons bereik leek te liggen, voor ons overstag gaat en uiteindelijk haar hart voor ons opent...

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 15 februari verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór maandag 3 februari 16:00 u. wat aan, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee      Geef Schrijven Magazine cadeau

Beeld: Zonneke Kimpen

Techniek