Afbeelding

censored

-

expositie 'Foute boeken': van racisme tot seksisme

Afgelopen zondag is in het Haagse Museum Meermanno de tentoonstelling ‘Foute Boeken?’ geopend. Het doel van de tentoonstelling is om erachter te komen hoe het hedendaagse publiek over verhalen van vroeger denkt. 

De nadruk van de tentoonstelling ligt op populaire boeken van vroeger. Veel boeken die vroeger normaal leken, kunnen nu een punt zijn van controversie. Aafke Boerma van het museum legt uit dat de tentoonstelling is bedoeld om ‘te laten zien hoe boeken onze denkbeelden hebben beïnvloed.’

Thema’s

De tentoonstelling ‘Foute boeken’ bestaat uit ruim driehonderd boeken die verdeeld zijn in vijf thema’s: racisme, nationaalsocialisme, bekering, seksisme en traditionele rolpatronen. Voorbeelden bij deze thema’s zijn boeken over ‘negertjes in Afrika’, Nederlandse Nazipropaganda, het christelijk geloof (dat niet al te positief over het jodendom spreekt), ‘hulpeloze huisvrouwen’ en de typische rolverdeling tussen jongens en meisjes. Veel boeken van vroeger gaan bijvoorbeeld over jongentjes die buiten spelen en ravotten, terwijl meisjes rustig met hun poppen spelen. Dit is in de hedendaagse maatschappij niet meer reëel.

Ook boeken over andere etniciteiten en volken zijn in deze tentoonstelling het punt van controversie. Zo geeft het boek ’10 kleine negertjes’ racistische en stereotyperende illustraties weer van stamleden met grote rode lippen, bolle buiken en gouden oorringen, voorzien met een speer.

Discussie

Aan het einde van de tentoonstelling liggen speciaal gemaakte boekjes met diverse woorden, titels en citaten. Bezoekers kunnen de citaten en woorden die zij niet acceptabel vinden uit het boekje scheuren en op de muur prikken. Met deze actie hoopt het museum een breder publiek te bereiken en de maatschappelijke discussie op gang te brengen: wat kan nou echt niet meer?

Foto: Pixabay

Uitgeven