Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
De meeste schrijvers in Nederland en Vlaanderen zullen, vanzelfsprekend, in het Nederlands schrijven. Maar publiceren in een andere taal kan interessante kansen bieden. Hoe en waarom?
In ieder land ziet de boekenmarkt er weer een beetje anders uit en zijn er weer andere genres die erg populair zijn. In de Verenigde Staten zijn korte verhalen bijvoorbeeld veel populairder dan in Nederland. Uitgeven in een andere taal/land kan dus interessante kansen bieden om jouw verhaal op de markt te brengen.
Ben je een non-fictieboek aan het schrijven, bijvoorbeeld een familiegeschiedenis die zich in het buitenland afspeelt? Dan kan het voor de lokale lezers ook zeker boeiend zijn om het verhaal te lezen. Je kan altijd proberen een uitgeverij in het buitenland te benaderen met een pitch voor jouw boek en misschien zelfs al enkele vertaalde hoofdstukken. Dan komen we op het volgende: het vertalen van je schrijfwerk.
Misschien beheers je bijvoorbeeld Engels vrij goed en kan je jezelf prima verstaanbaar maken. Maar een heel boek vertalen, goed vertalen, is een vak apart. Hoe hanteer je in een andere taal dezelfde schrijfstijl? Wat zijn in die taal de subtiele manieren om dingen te beschrijven? Een boek dat puur over feiten gaat is wat dat betreft makkelijker te vertalen, maar als het gaat om sfeerbeschrijvingen en subtiele grapjes, is het toch slim om een expert in te schakelen.
Met Google Translate kom je een eind als je puur informatie wil overbrengen maar zeker native speakers die jouw boek zullen lezen, prikken daar zo doorheen. Als je er zelf mee aan de slag gaat, maak je het onnodig ingewikkeld. Als je al een uitgever hebt, regelt hij waarschijnlijk het vertaalproces. Maar ook zelf regel je makkelijk vertalingen op maat via vertaalbureau Scriptware bijvoorbeeld. Een vertaler houdt altijd rekening met de stijl van je schrijfwerk en de doelgroep, zodat je zeker weer dat je verhaal ook in een andere taal de juiste snaar raakt. Het handige aan een vertaalbureau inschakelen is dat zij veel disciplines onder één dak hebben: of je tekst nou naar het Chinees, Engels, Grieks of Hongaars vertaald moet worden.
Publiceren in het buitenland is altijd een grote stap en een risico, maar wie weet schrijf jij de nieuwste internationale bestseller!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.