Een gezonde schrijver schrijft een beter verhaal

Een gezonde schrijver schrijft een beter verhaalAls je elke dag een kwartier schrijft, verlaag je je bloeddruk, verminder je de kans op hartaanvallen, ben je stressbestendiger en ben je vaak minder eenzaam.

De Amerikaanse psycholoog James Pennebaker onderzocht de effecten van schrijven op de gezondheid en voerde dit schrijfexperiment uit. Hij liet een groep mensen iedere dag een kwartier schrijven om zo de effecten op hun gezondheid te kunnen bestuderen. Ook interesseerde hij zich ook in het vervolgproces, want wat gebeurt er met al die verhalen als je zogezegd ‘gezond geschreven’ bent?

Als je al je verhalen en moeilijke ervaringen op papier gekregen hebt en gezond bent is het natuurlijk leuk om te kijken naar wat er met  deze verhalen gebeurt. Misschien is het proces hierna ook nog belangrijk voor de geestelijke gezondheid.
Met al de verbanden en inzichten die je hebt gekregen van het opschrijven van je emoties heb je verschillende stijlmiddelen aangeleerd die ook goed zijn om je boek of verhaal gezonder te maken. Het is nu tijd om je inzichten van een andere kant te belichten, want een verhaal waar alles maar van een kant wordt gezien is vaak niet interessant. Het is dus eerst zaak om jezelf gezond te schrijven en daarna ook je verhaal  gezond te maken zodat ook anderen dit willen gaan lezen.

Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je niet voor anderen wilt schrijven. Dat je het niet prettig vindt om vanuit een ander perspectief te schrijven dan vanuit je eigen perspectief. Dan schrijf je voor jezelf en voor niemand anders wat natuurlijk ook mag. Toch is het zinnig om een ‘goed’ verhaal te willen schrijven want hiervoor moet je van een afstand naar je verhaal kijken, onderzoekend en eerlijk. Hiermee maak je ook jezelf los van je eigen emoties en doorleef je je verhaal op een andere manier.

Bron

https://www.utexas.edu/features/2005/writing/

Techniek