Afbeelding
Je schrijft beter met een glaasje op, volgens onderzoek.
Je schrijft beter met een glaasje op, volgens onderzoek.
Schrijven is gezond. Geen schrijver die eraan twijfelt, maar is het wetenschappelijk wel te onderbouwen? Volgens deze artikelen wel.
De Universiteit Twente deed met de schrijfcursus Op verhaal komen in 2011 onderzoek naar creatief schrijven als hulpmiddel tegen stress en depressie. Wat blijkt: door creatief te schrijven orden je jouw gedachten en ervaringen, wat bepaalde hersenfuncties stimuleert die ervoor zorgen dat je ontstresst. Te veel reflectie door schrijven heeft daarentegen een negatieve werking. Lees hier de volledige resultaten.
Moet je nog debuteren, of heb je dat al gedaan? Dan hebben we goed nieuws. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij ruim één op de vijf schrijvers de debuutroman direct een meesterwerk is. Is het debuut niet direct succesvol, dan duurt het bij meer dan de helft van de schrijvers minder dan vijf jaar na hun debuut voordat ze hun meesterwerk schrijven. Lees verder.
Pak je whisky of prosecco er maar bij, want het is officieel: je schrijft beter als je te diep in het glaasje hebt gekeken. Dat wordt althans duidelijk uit enkele studies naar het effect van alcohol op de creativiteit van schrijvers. Hoewel het nog steeds afhankelijk van het individu is, versoepelt alcohol de interne remblokken van je gedachten. Ergo: de schrijver wordt baldadiger en durft meer te schrijven dan wanneer hij nuchter is. We publiceerden er een uitgebreid artikel over, en dat lees je hier.
Volgens een onderzoek van een studente aan de Virginia Tech University (en een fervent chicklit-lezeres) veroorzaakt het lezen van chicklits bij veel vrouwen een negatief effect op het lichaamsgewicht en lichaamsbeeld. Dit werd getest door een groep vrouwen achttien verschillende passages uit chicklits te laten lezen, waarna ze schriftelijk moesten reflecteren op hun eigen gevoelens en aantrekkelijkheid. Lees hier de resultaten.
Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Science vegroot het lezen van romans en poëzie het inlevingsvermogen. Dit zou komen doordat literaire fictie ‘gelaagde personages’ beschrijft waar de lezer zich beter in kan herkennen. In populaire fictie zouden de personages zich meer voorspelbaar gedragen. Er worden echter een paar kanttekeningen geplaatst bij het onderzoek, waaronder door de schrijver Bart Smout. Volgens hem is het bekrompen om literatuur als opvoedkundig middel te beschouwen, ‘want literatuur, dat is ook American Psycho,’ aldus Smout. Lees hier de resultaten en de reacties erop.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!