Start » Nieuws » Schrijven en gezondheid - de best gelezen artikelen

Schrijven en gezondheid - de best gelezen artikelen

26 December 2013

Schrijven is gezond, geen schrijver die eraan twijfelt!Schrijven is gezond. Geen schrijver die eraan twijfelt, maar is het wetenschappelijk wel te onderbouwen? Volgens deze artikelen wel.

Creatief schrijven voorkomt stress en depressie

De Universiteit Twente deed met de schrijfcursus Op verhaal komen in 2011 onderzoek naar creatief schrijven als hulpmiddel tegen stress en depressie. Wat blijkt: door creatief te schrijven orden je jouw gedachten en ervaringen, wat bepaalde hersenfuncties stimuleert die ervoor zorgen dat je ontstresst. Te veel reflectie door schrijven heeft daarentegen een negatieve werking. Lees hier de volledige resultaten.

Schrijvers pieken vroeg

Moet je nog debuteren, of heb je dat al gedaan? Dan hebben we goed nieuws. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij ruim één op de vijf schrijvers de debuutroman direct een meesterwerk is. Is het debuut niet direct succesvol, dan duurt het bij meer dan de helft van de schrijvers minder dan vijf jaar na hun debuut voordat ze hun meesterwerk schrijven. Lees verder.

Alcohol maakt je een betere schrijver

Je schrijft beter met een glaasje op, volgens onderzoek.Pak je whisky of prosecco er maar bij, want het is officieel: je schrijft beter als je te diep in het glaasje hebt gekeken. Dat wordt althans duidelijk uit enkele studies naar het effect van alcohol op de creativiteit van schrijvers. Hoewel het nog steeds afhankelijk van het individu is, versoepelt alcohol de interne remblokken van je gedachten. Ergo: de schrijver wordt baldadiger en durft meer te schrijven dan wanneer hij nuchter is. We publiceerden er een uitgebreid artikel over, en dat lees je hier.

Chicklits slecht voor het lichaamsbeeld van vrouwen

Volgens een onderzoek van een studente aan de Virginia Tech University (en een fervent chicklit-lezeres) veroorzaakt het lezen van chicklits bij veel vrouwen een negatief effect op het lichaamsgewicht en lichaamsbeeld. Dit werd getest door een groep vrouwen achttien verschillende passages uit chicklits te laten lezen, waarna ze schriftelijk moesten reflecteren op hun eigen gevoelens en aantrekkelijkheid. Lees hier de resultaten.

Lezen van literatuur verhoogt empathie

Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Science vegroot het lezen van romans en poëzie het inlevingsvermogen. Dit zou komen doordat literaire fictie ‘gelaagde personages’ beschrijft waar de lezer zich beter in kan herkennen. In populaire fictie zouden de personages zich meer voorspelbaar gedragen. Er worden echter een paar kanttekeningen geplaatst bij het onderzoek, waaronder door de schrijver Bart Smout. Volgens hem is het bekrompen om literatuur als opvoedkundig middel te beschouwen, ‘want literatuur, dat is ook American Psycho,’ aldus Smout. Lees hier de resultaten en de reacties erop.

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- De hoogtepunten op schrijfgebied van Schrijven Online 2013
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Dichters zijn gelukkiger


  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!