Start » Nieuws » De hoogtepunten op schrijfgebied van Schrijven Online 2013

De hoogtepunten op schrijfgebied van Schrijven Online 2013

23 December 2013

Een nieuw jaar vol schrijfinspiratie en creativiteit is in zicht, en daarbij laten jullie een hopelijk succesvol schrijfjaar achter de rug. Dit zijn de hoogtepunten van Schrijven Online 2013.

Crowdwriting

Judith Visser is jurylid bij de crowd novelle Screenshot van Schrijven Online.In mei 2013 zijn we van start gegaan met een uniek project: de crowd novelle. Dit is een novelle die geschreven wordt door de bezoekers van Schrijven Online: jij dus. Je kunt iedere maand een nieuw, doorlopend hoofdstuk voor het verhaal insturen. De jury (Johan van den Ende en thrillerschrijfster Judith Visser) kiest aan het einde van elke maand een hoofdstuk uit waarmee het verhaal wordt vervolgd. In de loop van twaalf maanden ontstaat zo een divers verhaal waar ook jouw naam boven kan pronken.

Meedoen? Dat kan! Klik hier om naar het subforum van de crowd novelle te gaan. Hier kun je jezelf voorstellen, de regels van het project lezen (zoals een maximum van 2.000 woorden) en natuurlijk alle tot nu toe gekozen hoofdstukken lezen - een must wil je doorbouwen op het verhaal. In december kun je aan de slag met hoofdstuk 8.

De Naipaul seksetest

Kun je aan de schrijfstijl van een auteur herkennen of een verhaal door een man of een vrouw geschreven is? Wij namen de proef op de som door onze eigen test op te stellen en de bezoekers van Schrijven Online deze in te laten vullen. We noemden deze test de ‘Naipaul seksetest’, vernoemd naar de Britse schrijver V.S. Naipaul die beweert dat vrouwen een zeer typische schrijfstijl hebben.

De meningen over de uitslag van de test waren behoorlijk uiteenlopend. Sommige schrijvers verwachtten dat ze het geslacht van de auteur best konden herkennen, maar kwamen bedrogen uit, terwijl anderen met weloverwogen keuzes bijna alle fragmenten juist beoordeelden. De seksetest is inmiddels offline, maar je kunt hem nog wel zelfstandig maken. Ga dan naar deze pagina, maar scroll niet te ver naar beneden; daar staan namelijk de antwoorden. Succes!

De beste kinderboeken

Dit zijn de top 10 kinderboeken volgens de bezoekers van Schrijven Online.In oktober 2013 vroegen we aan de bezoekers van Schrijven Online wat hun favoriete kinderboeken aller tijden zijn. Deze informatie gebruikten we om een top 10 kinderboeken te maken, ter viering van het verschijnen van het nieuwe schrijfboek Zo schrijf je een kinderboek van Mireille Geus (bestel hem hier!). Matilda van Roald Dahl, Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman en Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt kwamen als winnaars uit de bus.

Opvallend aan de lijst is dat er voornamelijk oudere boeken in staan. Zo staat Roald Dahl er maar liefst drie keer in en is Harry Potter van J.K. Rowling (8e plek) het enige boek in de lijst dat na 2000 is verschenen. Bekijk hier de top 10.

De bestverkopende debutanten van 2013

Als beginnend schrijver droom je dagelijks over jouw bestseller. Maar succes of niet, iedereen begint bij zijn of haar debuut. Om dat te bereiken kan het nuttig zijn je te verdiepen in andere debutanten. Wat is hun aanpak? Wat maakt hun boeken zo bijzonder? En het belangrijkste: wat kun je van ze leren?

Kwaliteitsboekhandel Athenaeum maakte speciaal voor Schrijven Online een top 10 van de bestverkopende debutanten van 2013. Een uitstekende gelegenheid voor iedere beginnende schrijver om onderzoek te doen. Welke van deze boeken heb jij al gelezen? Bekijk de top 10 hier.

Nieuwe schrijfoefening op Schrijven Online

Beeld ShutterstockOp Schrijven Online kun je met meer dan 70 uitgebreide schrijfopdrachten je pen (en geest) slijpen. In november 2013 voegde we hier Nooit genoeg gedicht aan toe, een zesdelige schrijfoefening waarin je nieuwe woorden verzint, leert om poëtisch te associëren en uiteindelijk een eigen proza-gedicht schrijft. Onmisbaar voor iedere dichter in spé dus!

Een klein deel van de schrijfoefeningen van Schrijven Online is beschikbaar voor alle bezoekers. Je vindt ze hier. De meeste oefeningen zijn alleen zichtbaar als je lid bent van Schrijven Online Plus - een lidmaatschap met allerlei voordelen, zoals korting op onze schrijfcursussen en toegang tot het Expertpanel. Bekijk hier de voordelen. De nieuwe poëzieoefening is natuurlijk voor iedereen beschikbaar. Meteen aan de slag.

Januari schrijfmaand - vervolg in zicht!

Ieder jaar nemen we ons voor meer te gaan schrijven. Een goed voornemen, al gaat die naarmate het nieuwe jaar vordert langzaamaan verloren. Eind 2012 besloten we dat iedereen dus wel een creatieve spurt kan gebruiken. Zo ontstond de Januari Schrijfmaand: drie keer per week kregen de bezoekers van Schrijven Online een schrijfopdracht van schrijfdocent Yoeke Nagel voorgeschoteld. De verhalen die ze op basis van de opdrachten schreven, konden ze op het forum van Schrijven Online plaatsen om feedback van Yoeke en van andere deelnemers te ontvangen.

Schrijfdocent Yoeke Nagel geeft feedback bij de Januari Schrijfmaand.

Het initiatief was een regelrecht succes. Yoeke schreef er zelfs een blog over met haar ervaringen, tips en feedback. Dat vraag om een vervolg. Vanaf 1 januari kun je dus een nieuwe editie van de Januari Schrijfmaand verwachten, dit keer met schrijfopdrachten van Yoeke Nagel én schrijfdocent Henny Fortuin. Net zoals vorige keer kun je iedere maandag, woensdag en vrijdag in januari aan de slag met een nieuwe schrijfopdracht en jouw verhaal op een apart subforum op Schrijven Online publiceren om feedback te ontvangen. Houd Schrijven Online de komende weken in de gaten voor meer informatie!

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven Magazine SUPERAANBIEDING

Korting én 3 cadeaus!

Word nu abonnee!
A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 26,50 én 3 cadeaus!

Profiteer nu!
Geef Schrijven Magazine cadeau! (Beeld: SXC)

Geef Schrijven Magazine cadeau!
(en krijg zelf ook een presentje) 

Bestel nu!
Jouw kidlit laten bespreken in Schrijven Magazine?

Stuur het in voor Tekstuur Kidlit! Meer informatie vind je in Schrijven Magazine.

Word nu abonnee!