Afbeelding
Andrea Piacquadio via Pexels
Andrea Piacquadio via Pexels
Herken je dat? Het gevoel dat je je dromen nog precies kan herinneren als je net wakker wordt, maar even later ben je ze weer vergeten. Wat als je jouw dromen eens zou opschrijven? Niet alleen om ze beter te onthouden, maar om er je voordeel uit te halen als schrijver. Hoe dat zit, leggen we je uit:
Zelfdiscipline is essentieel voor schrijvers. Als jij niet vaak schrijft, ontwikkel je je ook niet als schrijver. Het is dus een goede oefening om elke ochtend te beginnen met je dromen op te schrijven en daar een gewoonte van te maken. Je hoeft niet diep na te denken over een verhaal, je schrijft gewoon gelijk alles op wat je herinnert. Het maakt niet uit hoe gek of saai de droom is en het hoeft ook niet lang te zijn, als je maar schrijft. Door je dag al te beginnen met het opschrijven van je dromen, schakel je soepel over in het werken aan een creatief schrijfproject.
Door een droomdagboek bij te houden, hou je eigenlijk een dagboek bij van je onderbewustzijn. Als jij slaapt draait jouw brein namelijk actief door en die heeft behoorlijk veel fantasie en verbeeldingskracht. Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Met een beetje geluk brengen jouw dromen je op nieuwe ideeën voor een verhaal. Dromen bestaan niet vaak uit korte, perfecte verhalen met een begin, midden en eind, maar je kan er wel een verhaal omheen bouwen.
Als je jouw levensverhaal aan het schrijven bent, wil je zeker een droomdagboek bijhouden. Het opschrijven van je dromen en ze analyseren, kan je namelijk helpen om meer inzicht te krijgen in je innerlijke wereld. Op die manier kan je een diepere laag aan jouw verhaal brengen, wat het verhaal authentiek maakt. Doordat lezers bij meer diepgang meer gaan nadenken over het verhaal, is het verhaal meer literair en dat maakt je een interessante schrijver. Natuurlijk moet je niet alles willen verklaren en niet elke droom hoeft wat te betekenen of letterlijk genomen te worden, maar soms schuilt er meer achter dromen met terugkerende patronen en thema’s. Herinneringen en de gevoelens die je ervaart kunnen daar een belangrijke invloed op hebben.
Bron: Medium.com
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!