7 tips om te starten met het schrijven van een dagboek

Je wil beginnen aan een dagboek, maar je weet niet zo goed hoe. Dat is begrijpelijk! Hier lees je zeven tips om je daarbij te helpen! 


1.    Begin bij het begin 

De eerste stap is natuurlijk het kopen van een dagboek. Dan kan je de keuze maken of je een invuldagboek koopt of gewoon een los schrift. Bij een invuldagboek vul je een aantal vragen per dag in. Je hoeft dus zelf niet te bedenken wat je gaat schrijven. Een voorbeeld hiervan is Het 6 minuten dagboek van Dominik Spenst of Selfcare Journal van Hanneke Peeters. Wil je liever zelf bepalen waar je over schrijft? Kies dan een mooi, leuk en/of grappig schriftje. En vergeet niet een speciale pen te kopen! 

2.    Maak een schema 

In de ochtend, middag of avond; het maakt niet uit wanneer jij in je dagboek schrijft. Het is jouw dagboek dus jij bepaalt! Maar, zorg wel dat je een routine hebt. Kies een moment of een tijdstip waar je elke dag op terug kan vallen. Als je dit niet doet, is de kans groot dat je je dagboek gaat vergeten. Hoe vaker je schrijft op een bepaald tijdstip, hoe meer het in je systeem komt. 

3.    Zorg voor een tijdlimiet

Soms kan je je als schrijver helemaal laten gaan. Je kan uren en uren schrijven, zonder te stoppen. Echter is dit voor je dagboek niet helemaal ideaal. Het beste is om dan om zo beknopt mogelijk te schrijven. Dan kan je sneller bepalen wat voor jou belangrijk genoeg is om op te melden in je dagboek. Je kan hiervoor een tijdlimiet bepalen. Of dat een half uur of uur wordt, is helemaal aan jou.  

4.    Introduceer jezelf 

Probeer voor je eerste dagboekaantekeningen een introductie te schrijven. Wie ben je? Wat zijn je interesses? Wat is voor jou belangrijk? En waarom heb je ervoor gekozen om een dagboek te beginnen? Stel jezelf dus even voor. 
Het is goed om vanaf het begin stil te staan bij wie je eigenlijk bent. Zo kan je jezelf beter openstellen om eerlijk te zijn in je dagboek. 

5.    Creëer een zelfreflectie-moment  

Het leukste aan een dagboek is dat je alles terug kan lezen. Je kan zien hoe je door de tijd heen bent gegroeid, welke gebeurtenissen er plaats hebben gevonden en hoe je je hebt gevoeld. Kies daarom een moment om je dagboek terug te lezen. Dit kan één keer per maand of één per week zijn. Of natuurlijk eens per jaar. 

6.    Schrijf naar je beste vriend(in) 

‘Lief dagboek’; het klinkt misschien niet echt origineel, maar het werkt wel! Je dagboek beschouwen als een goede vriend(in), is de beste manier of vertrouwelijke informatie weg te geven. Je moet je op je gemak kunnen voelen en je niet schamen voor wat je te vertellen hebt. Hoe eerlijker je bent, je sterker je band met je dagboek (en jezelf) zal worden. 

7.    Geniet ervan! 

Schrijven in je dagboek moet niet aanvoelen als een last. Het moet je juist helpen en plezier geven. Het is een plek waar je je creativiteit vandaan haalt, waar gedachten vrij kunnen zijn en waar je jezelf kan terugvinden. Geniet er daarom van en maak het niet te moeilijk.