Afbeelding

Beeld Shutterstock

Doorbraak van realistische jeugdliteratuur

Doorbraak van realistische jeugdliteratuur Realistische verhalen over tieners moeten het niet hebben van een gigantische reclamecampagne, maar net zoals onrealistische jeugdliteratuur zoals, Twilight, The Hunger Games en Divergent, vliegen ze de winkels uit. Hoe kan dat?

De formule

Schrijver Malcolm Gladwell, bekend van het boek The Tipping Point noemt dit soort boeken sleepers. Schijnbaar uit het niets worden ze razend populair. Ze krijgen heimelijk fans en bewondering door middel van mond-tot-mond reclame via vrienden, familie, het internet en lokale boekenzaken. Het is een effectieve en (helaas) ongrijpbare manier om je boek onder de aandacht te brengen.

Tip

Dat betekent niet dat je het lot niet een handje kan helpen. Actuele voorbeelden van auteurs die realistische jeugdliteratuur schrijven, maken veel gebruik van het internet om aandacht te krijgen.

Zo is Rainbow Rowell een bekendheid op Tumblr. Haar boek, Fangirl, heeft veel fans geïnspireerd om tekeningen te maken die overal op het internet te vinden zijn en indirect reclame maken. De filmrechten van haar boek Eleanor and Parker zijn onlangs gekocht door studio Dreamworks. Dan heb je Gayle Formans met het boek If I Stay die komende augustus in de bioscoop komt en laten we John Green niet vergeten met zijn internetleger dat bijna twee miljoen mensen telt. Zijn boek, The Fault in Our Stars, is onlangs verfilmd en komt in juli uit.

Nieuwe klassiekers

Deze realistische jeugdboeken hebben de potentie om blijvertjes te zijn. Het is niet voor niets dat The perks of being a wallfower (Stephen Chbosky, 1999) nog steeds als een soort van bijbel wordt beschouwd. Het heeft levens veranderd en dat blijft het doen.

Ondanks dat realistische tienerverhalen nooit blockbusters zullen worden, is er een plek voor en het publiek heeft dat al bewezen. 

Bron

www.flavorwire.com/449300/why-the-realistic-young-adult-movie-is-coming-back/