Afbeelding
pixabay
pixabay
Het begrip framing beschrijft het kiezen en presenteren van informatie op zo’n manier dat de lezer daarbij een bepaald beeld krijgt over een onderwerp. Framing is vaak een term die opduikt in verband met nieuwsmedia. Zo kan een krant die alleen maar eenzijdige informatie verspreidt hun lezers een bepaalde impressie meegeven over een onderwerp. We gebruiken automatisch frames, omdat we altijd communiceren vanuit ons eigen standpunt. Vandaag dus bij het schrijfwoordenboek: framing.
Er zijn veel verschillende vormen en voorbeelden van framing. Een merk zijn eigen producten framen door ze te omschrijven als biologisch, eerlijk en ambachtelijk. Je kan de buurman framen door te zeggen dat hij nooit buiten komt en alleen maar friet eet of je je eigen huisdier framen door te zeggen dat hij echt nooit iemand bijt. Frames zijn dus overal. Tijdens het schrijven van een verhaal maak je ook automatisch gebruik van framing. Als je alleen maar positieve informatie loslaat over je hoofdpersoon, geef je hiermee het beeld aan de lezer dat de held een good guy is, iemand waarvoor ze kunnen duimen. Als je alleen maar negatieve informatie geeft over een personage zoals “boer Jan schopt puppies”, dan geef je aan de lezer een bepaald beeld mee: boer Jan is op z’n minst een wrede man.
Het is belangrijk om bij te houden wat de frames zijn in je verhaal, in andere woorden: hoe de lezer denkt over elk personage. Probeer bij het framen van je personages vooral een balans te vinden. Zoals Chantal van Mierlo zei in het interview dat ze met ons had: “Niemand is alleen maar goed of alleen maar slecht”. Denk dus dan ook bewust na over vanuit welk frame een personage naar de wereld kijkt. Neem als voorbeeld een zwerver die altijd al op de straat heeft geleefd en vooral in rijke buurten uit containers heeft gegeten. Rijke mensen hebben hem vaak uitgelachen en bespot. Hij is meerdere malen beschoten en weggejaagd toen hij ’s nachts op jacht ging naar voedsel en hij vindt rijke mensen maar egoïstisch. Als je een verhaal schrijft vanuit zijn standpunt, frame je rijke mensen dan ook zoals hij ze ziet: vet, egoïstisch en een potentiële prooi.
Het verhaal wordt interessant op het moment dat je gaat spelen en schuiven met deze frames. Het zoontje van boer Jan ziet altijd hoe zijn vader respectloos omgaat met honden. Ooit bracht hij een puppy thuis die hij had gevonden en zijn vader had het arme beestje zomaar met een grote boog over het hek geschopt! Later blijkt dat boer Jan de moeder van de puppy in het veld zag staan en hij de twee juist wilde verenigen, maar niet in de buurt durfde te komen. Het frame verschuift nu van een wrede man naar een vooral angstige man. Door het gebruik van verschillende perspectieven kan je hier nog beter mee spelen. Wil je graag meer weten over het schrijven van perspectieven? Kijk dan eens hier.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!