Afbeelding

De Stephen King methode

Lees hier drie stappen waarmee Stephen King spanning opbouwt in zijn boeken.Als je de boeken van Stephen King leest, zul je een bepaald patroon herkennen waarmee hij de spanning opbouwt. Dit doet King in drie stappen.

  1. Er worden elementen aangebracht die een onheilspellende sfeer creëren en de lezer nieuwsgierig maken (denk aan de standaard raaf op een begraafplaats, of een regenachtige nacht).
  2. In de loop van het verhaal worden de onheilspellende elementen uitgewerkt tot hints en aanwijzingen van het probleem waar de hoofdpersonages mee te maken hebben (dit zorgt voor herkenbaarheid, net zoals komedianten verwijzen naar grappen die ze eerder in hun show hebben gemaakt).
  3. De spanning/angst bereikt zijn hoogtepunt omdat alle elementen en aanwijzingen samenkomen, vlak voordat de ontknoping wordt onthuld.

De beste manier om te leren hoe je spanning en angst neerzet, is door horrorverhalen te lezen met een pen in de aanslag. Schrijf op wanneer jij angst ervaart en op welke manier de auteur dit teweegbrengt. Lees niet alleen maar boeken van één auteur, en lees ook eens een slecht horrorverhaal. Zo leer je jezelf verschillende methodes aan en kun je vaststellen wat juist niet werkt.

Meer weten over spanning en horror in verhalen? Lees ook drie tips over angst verwerken in een verhaal, of volg de cursus Spannende verhalen schrijven met docent Lupko Ellen bij de Schrijven Online Academie.

Bron

www.writersdigest.com/writing-articles/by-writing-goal/improve-my-writing/the-3-steps-stephen-king-employs-to-create-suspense