Afbeelding
De schok van de val van Nathan Filer.
De schok van de val van Nathan Filer.
De onafhankelijke kwaliteitsboekhandel Athenaeum maakte speciaal voor Schrijven Online een top 10 van de debutanten die dit jaar de meeste boeken verkochten. Welke van deze boeken heb jij al gelezen? En welke debutanten verdienen volgens jou betere verkoopcijfers?
1. Nathan Filer, De schok van de val
Werd genomineerd voor de Costa First Book Award 2013. Thomas de Veen schreef in NRC Handelsblad: 'Maar sterk is Filer in de atomen- en universummetaforen, die het emotionele verhaal diepte geven, iets universeels. Het universum kan niet troosten, leert Matthew op zijn weg naar volwassenheid; dat doe je zelf.'
2. Griet op de Beeck, Vele hemels boven de zevende
'Een complete verrassing,' schreef Daniëlle Serdijn in de Volkskrant over dit Vlaamse debuut, en het werd dan ook ruimhartig genomineerd voor de Bronzen Uil (ze won de Publieksprijs) en de AKO Literatuurprijs. Voor Recensieweb en Athenaeum noemde Annette Jenowein het 'een indringend boek, enerzijds omdat wij de personages dicht op hun huid zitten en anderzijds omdat zij ons een schaamteloze inkijk gunnen in zowel hun grootsheid als hun kleine kantjes'.
3. Emily Kocken, Witte vlag
'Raar boek, vol rariteiten, invallen, curieuze gebeurtenissen. En ook nog geschreven in een merkwaardige stijl die sterk afwijkt van wat ons gewoonlijk in de Nederlandse literatuur wordt voorgezet. De zinnen zijn net zo weerbarstig als het hoofdpersonage,' schreef Kees 't Hart in De Groene Amsterdammer over kunstenares Kocken, die eerder debuteerde in De Revisor.
4. Naomi Rebekka Boekwijt, Pels
'Het zijn ijle verhalen, compromisloos literair, en bovendien verhalen die niets anders kunnen zijn dan een verhaal: het is bijna onmogelijk dat ze uitgerekt zouden kunnen worden tot een novelle, of opgeblazen tot een volledige roman. Ze werken niet naar een clou toe, niet naar een openbaring, ze bestaan op zichzelf,' schreef Joost de Vries. Een mooie verhalenbundel.
5. Pepijn Lanen, Sjeumig
'Er is een erg leuk boekje verschenen, dát is er gebeurd,' schreef Mark Cloostermans voor De Standaard over het literaire debuut van Jeugd van Tegenwoordig-man Pepijn Lanen (Faberyayo). Zijn brusselmansiaanse verhalenbundel heeft mediapotentie, maar behalve De Standaard heeft nog geen dode boom zich aan het boek gewaagd. Klifhangertje.
Meer over dit boek.
Lees de voorpublicatie.
6. Bertram Koeleman, De huisvriend
'De lol overheerst. En gelukkig maar. Koeleman schreef een zeer vermakelijk debuut,' schreeft Arie Storm over de Engelse landgoedroman van deze Haarlemse boekverkoper.
7. Mano Bouzamour, De belofte van Pisa
'Het multiculturele probleem wordt op een prikkelende manier getoond, even luchtig als genuanceerd. Het is bovendien een verhaal met schwung, met humoristische en spitse dialogen en zinnen die doorspekt zijn met swingende straattaal. Op de beste momenten jongleert Bouzamour met zijn woorden zoals de rappers van De Jeugd van Tegenwoordig dat doen - een speels Nederlands dat in de literatuur van harte welkom is,' schreef Thomas de Veen in NRC Handelsblad over deze multiculti-coming of age.
8. Claire Vaye Watkins, Battleborn
'Een schrijfster die belast en gezegend is met zulk materiaal, en daar tegelijk met zoveel zelfbeheersing mee om kan gaan, moet wel heel goed worden,' schreef Auke Hulst in NRC over deze dochter van een Charles Mansonvolgeling. Haar ruwe verhalenbundel werd met de Story Prize en de Dylan Thomas Prize bekroond.
9. Kris Van Steenberge, Woesten
'Van Steenberge blaast je van je sokken, die heeft geen inkt in de pen maar buskruit.' Deze broeierige geschiedenis van drie mensen in een Vlaams dorp, begin twintigste eeuw, werd geprezen door het DWDD-boekverkoperspanel, door De Standaard en De Morgen: 'Een indringend literair debuut.'
Meer over dit boek.
Lees de voorpublicatie.
10. Ineke Riem, Zeven pogingen om een geliefde te wekken
'Zeven pogingen om een geliefde te wekken, onderscheidt zich van vele eigentijdse debuten [door] ongewone figuren, intiem en poëtisch geschilderd,' schreef Esther Wils in het AD over de winnares van de Bronzen Uil (juryprijs), onder andere om het 'opvallend, beeldend taalgebruik en de stilistische veelzijdigheid' in deze sprookjesachtige dorpsroman.
Schrijven Online maakt gebruik van het partnerprogramma van Athenaeum Boekhandel. Bestel je een van deze boeken via de links in dit bericht, dan steun je Schrijven Online (en de onafhankelijke boekhandel).
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.