Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
De 6 meest krankzinnige boeken - deel 3
Schrijvers gaan ver om hun boeken te maken. Daisy Ashford schreef op haar negende een bestseller en Jean-Domique maakte een roman door alleen met zijn ogen te knipperen. Wat is jouw excuus om niet te schrijven?
2. Een bestseller van een negenjarig meisje
Daisy Ashford, een Brits meisje uit de 19e eeuw, schreef een verhaal genaamd The Young Visiters in haar schoolboek (kennelijk gebruikte ze het niet om te leren spellen). Waarom maakt dat wat uit? Het verhaal werd toch in een la gestopt en vergeten. 27 jaar later vindt Daisy het terug nadat haar moeder was overleden. Het 105 pagina tellende verhaal over een driehoeksverhouding bleek coherent en grappig te zijn.
Een fragment: ‘Oh Bernard she sighed fervently I certinly love you madly you are to me like a Heathen god she cried looking at his manly form and handsome flashing face I will indeed marry you.’
Het boek belandde in de handen van een medewerker bij een uitgeverij. Hij werd zo gegrepen door The Young Visiters dat hij het uit wilde geven. Het werd een enorme hit. The Young Visiters kreeg achttien drukken in het jaar van publicatie, 1920. Er werd een theaterstuk van gemaakt en vijftig jaar later een musical. In 1984 werd het een televisiefilm op BBC, met in de hoofdrol Hugh Laurie (Dr. House) en geregisseerd door David Yates, die later de Harry Potter films ging maken.
The Young Visiters kan online worden gevonden, maar wees gewaarschuwd: het bevat vier scènes met grafische scrotummartelingen.
1. Een roman geheel getypt met een ooglid
Stel je voor dat je een roman wil schrijven, maar om een of andere reden niet kan schrijven of typen. Dan huur je iemand in die het voor je kan schrijven, toch? Het duurt misschien wat langer, maar het is te doen. Wat nou als je je stem kwijt bent? Je zou dan gebarentaal kunnen gebruiken. Oké, maar stel nou dat je niet kan spreken en je hele lichaam verlamd, op een ooglid na. Wat nu?
Dat zijn de omstandigheden waarin Jean-Dominique Bauby zijn autobiografie schreef: The Divine Bell and the Butterfly (1997). Bauby, een modewereld grootmacht en redacteur voor Elle magazine, werd verlamd wakker na een twintig dagen durende coma, veroorzaakt door een beroerte . Alleen zijn ogen kon hij nog bewegen. Vlak daarna werd zijn rechterooglid dichtgenaaid om hem te redden van een infectie. Hij had dus alleen zijn linkeroog nog om te communiceren, wat een haast onmogelijke uitdaging werd.
Samen met een logopedist ontwikkelde hij een methode om te communiceren door te knipperen. Toen hij dat eenmaal kon, besloot hij op die manier een boek te schrijven. Er werden letters voorgelezen en als hij de letter wilde gebruiken, knipperde hij. Een helse karwei, natuurlijk. De recordsnelheid van deze methode was een woord per twee minuten. Zo maakte Bauby een boek van 140 pagina’s lang. Het kostte hem naar schatting 200.000 knipperingen om te voltooien.
Het boek werd goed ontvangen (wat de uitgever een ongemakkelijke afwijzing van een gast die een boek schreef met een ooglid bespaarde). Helaas overleed de auteur enkele dagen na de bekendmaking aab complicaties van een longontsteking. Zijn boek werd een internationale bestseller, werd tien jaar later verfilmd en kreeg meerdere Academy Award nominaties.
Ken jij nog krankzinnige boeken?
Eerder verschenen nummer zes en vijf en nummer vier en drie op Schrijven Online.
Bron
Gerelateerd
Uitgeven
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!