Afbeelding

Tree of Codes

9 ongewone en bijzondere boeken

9 ongewone en bijzondere boekenBoeken zijn sowieso al kunstobjecten, maar deze negen gaan voorbij de de standaarden. Bekijk ze hier en laat ons weten of je nog meer bijzondere boeken kent!

1. Het eetbare kookboek

Een eetbare editie van een kookboek, Das echte und einzige Kochbuch van het Duitse ontwerpbureau Korefe & Gerstenberg. De recepten zijn afgedrukt op verse pastapagina’s die kunnen worden gebruikt voor een heerlijke lasagne.

2. Het spiegelboek

The Mirror Book (1985) door John Chrisie en Ron King, gepubliceerd door Circle Press, is precies wat het zegt dat het is. Bij het boek krijg je een paar witte handschoenen voor vlekvrij gebruik. Het boek gaat over zelfontdekking. ‘Als je de pagina’s omslaat, worden je handen gereflecteerd en als je goed kijkt onze eigen gezichten. Tijdens het omslaan van de pagina’s wordt het zelfbeeld vervormd. Het boek is een sleutel tot een wereld van zelfcontemplatie en mogelijk zelfkennis.’

3. Het boomboek

We’re Getting On door James Kealan ziet er misschien uit als een normaal boek, maar de eerste editie is gemaakt van berkenzaadjespapier. Als je klaar bent met lezen, kan je het boek planten en groeit er een boom uit.

4. Het ‘glow in the dark’-boek

De Kroatische ontwerpers Bruketa en Žinić hebben Good ideas glow in the dark gemaakt, dat alleen kan worden gelezen in de nacht. Overdag ziet het eruit als een leeg wit schrift.

5. Het groeiende boek

Ondanks dat dit boek alleen werd gedistribueerd als marketingstunt om de film The Jungle Book 2 in Spanje te promoten, blijft het een leuk idee. Uit de omslag van het boek groeit een plant.

6. Het mechanische boek

The Mechanical World is een vijfdelige serie van mechanische boeken ontworpen door Karen Bleitz met poëzie van Richard Price. Lezers kunnen de onderdelen bewegen om te interageren met de gedichten en ‘de verborgen krachten achter de constructies van communicatie te ontdekken’.

7. Het duivelse boek

Een editie van Edgar Allan Poe’s korte verhaal The Imp of the Perverse, ontworpen door Helen Friel, moet je kapotmaken om te lezen. Friel legt uit dat het verhaal over de stem gaat die ons dingen laat doen waarvan we weten dat we het niet moeten doen. Elke pagina is geperforeerd in de vorm van een rooster en stukken van de tekst zijn weg. Lezers moeten de instructies volgen en het boek scheuren en vouwen om het verhaal te kunnen lezen.

Boeken zijn normaal gesproken waardevolle objecten en de vernietiging van dit boek is ontworpen om de lezer tegenstrijdige gevoelens te geven: houd je het boek intact of luister je naar het duiveltje en geniet je ervan hem uit elkaar te scheuren?

8. Het geknipte boek

Tree of Codes is gemaakt door Jonathan Safran Foer door stukken uit een ander boek, namelijk The Street of Crocodilesi, te knippen en er een nieuw verhaal van te maken.

9. Het drinkbare boek

The Drinkable Book is een nieuw concept van Water is Life, een Amerikaanse organisatie die mensen van schoon drinkwater voorziet. Het boek pakt het gebrek aan schoon drinkwater en de kennis daarover aan. Elke pagina is bedrukt met milieuvriendelijke inkt en bestaat uit twee waterfilters die 99,9 procent van alle bacteriën uit het water filtert tot een kwaliteit die vergelijkbaar is met ons kraanwater. Het volledige boek kan tot wel vier jaar schoon drinkwater geven en is goedkoop om te produceren.

Ken jij nog bijzondere of aparte boeken? Deel ze in een reactie op het forum!

Iedere vrijdag verschijnt er op Schrijven Online een artikel over de mogelijkheden om tekst te combineren met andere vormen van technologie en kunst. 

Door: Elisabeth Hunting