Kansen voor schrijvers als corporate storytellers

Kansen voor schrijvers als corporate storytellersReclames communiceren vooral functioneel, maar steeds meer bedrijven kiezen ervoor ook emotioneel te communiceren; om aan storytelling te doen. Een gouden kans voor schrijvers.

Storytelling versus informatieoverdracht

Je zet je televisie aan en valt middenin een reclameblok van vijf minuten waarin je wordt verteld dat elk product de moeite waard is om te kopen. Je wordt opgedragen iets te halen omdat je wat mist. Dat maakt je opstandig, of je negeert het omdat het je inmiddels niet meer interesseert.

Storytelling wordt gewaardeerd omdat verhalen niks opleggen en niemand veroordelen. Verhalen geven ruimte voor en zetten aan tot denken waardoor mensen hun eigen conclusies kunnen trekken. Hierdoor kan de boodschap persoonlijk worden geïnterpreteerd, waardoor je als publiek meer met de boodschap kan.

De cijfers liegen er niet om. De verkoopintentie van een klant verdubbelt zich volgens een onderzoek van 3Daccountability als een merk verhalend communiceert. Mensen vinden verhalende merken een stuk relevanter dan functionele merken.

Producten versus ideeen

Merken die gebruikmaken van schrijvers om hun reclames te maken, verkopen betekenis, diepte en doelen. Ze verkopen niet langer spullen, maar ideeën die het publiek aanspreken; persoonlijke verhalen die ‘echter’ voelen dan abstractie concepten, statistieken en logische argumenten.

Zo werd Apple gigantisch toen Steve Jobs speeches met idealen begon te geven in de vorm van verhalen, in plaats van dat hij statistieken van computers uit ging leggen. Het gaat er niet om dat je een apparaat hebt waar je programma's op kan draaien, maar dat je een Apple hebt. Nike had een tijdje een aantal motiverende en herkenbare reclames op televisie over gaan voor je dromen. En wie wil er nou geen sportkleding die staat voor dromen bereiken? Google vertelt hoe ze mensen dichter bij elkaar willen brengen en Lego heeft een negentig minuten lang durende reclame uitgebracht die een ‘film’ werd genoemd: ze verkopen niet langer blokjes, maar mogelijkheden.

Iedere vrijdag verschijnt er op Schrijven Online een artikel over de mogelijkheden om tekst te combineren met andere vormen van bijvoorbeeld technologie en kunst.

Door: Elisabeth Hunting

Uitgeven