Afbeelding

Beeld Shutterstock

De nieuwe uitgeefsensatie voor schrijvers

De nieuwe uitgeefsensatie voor schrijvers Schrijvers hebben meer opties dan pagina na pagina vol te schrijven met woorden. Andere disciplines en nieuwe technologieën creëren mogelijkheden zodat we verhalen kunnen maken die passen bij de hedendaagse samenleving, in plaats van dat ze de analoge kwaliteiten van een boek nabootsen.

De zoektocht naar de volgende uitgeefsensatie overheerst de agenda bij de jaarlijkse London Book Fair. Innovatie is belangrijk voor een industrie die worstelt om de verkoop te handhaven in een tijdperk van tablets en internet - een uitdaging die onderstreept wordt door de eerste komst van de Britse game-industrie op de beurs.

Uitgeverijen zijn al voorzichtig begonnen met experimenteren, maar wat er is, is allemaal vrij veilig en niet nieuw. Penguin Random Books doet wel zijn best: ze vertellen niet alleen meer verhalen via boeken, maar ook via animatieseries, speelgoed, kleding en apps.

Ook dichter bij huis zijn uitgeverijen bezig met experimenten. Zo is onlangs het eerste Vlaamse kinderboek met augmented reality uitgekomen.

Doe het zelf

Dat is natuurlijk lastig om zelf te maken. Wat makkelijker is om zelf te maken is een binaural recording. Als je al wordt meegesleept door het lezen van verhalen op papier, word je omver geblazen door de mogelijkheden van verhalen gemaakt van geluid.

Doe je koptelefoon op, sluit je ogen en luister hoe je terecht komt in een Italiaanse kapperszaak.

Met een opname zoals deze speelt het verhaal zich letterlijk om je heen af. En het is een demonstratie van wat je kan doen met wat simpele geluidseffecten. Hiermee kan je geweldige verhalen maken waarbij het publiek de hoofdpersoon is en het geluid een omgeving schetst. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat het verbazingwekkend is dat er niet veel vaker verhalen op deze manier worden gemaakt.

Geïnspireerd? Ga aan de slag en plaats je werk hier.

Iedere vrijdag verschijnt er op Schrijven Online een artikel over de mogelijkheden om tekst te combineren met andere vormen van technologie en kunst.

Door: Elisabeth Hunting

Uitgeven