Lees Schrijven Magazine al voor € 21,50.
Hoe trek je jonge lezers?
Jonge lezers maken steeds meer gebruik van e-readers, tablets en smartphones. Om de aandacht van deze lezers te trekken worden nu interactieve boeken gemaakt waarin de realiteit wordt gemixt met digitale media. Deze opkomende categorie, augmented reality, staat op het punt te exploderen.
Het concept is simpel: men neme een fysiek boek en voegt daar elementen aan toe die aan het menselijk oog ontsnappen en alleen toegankelijk zijn via apps, gadgets en andere apparaten. Auteurs gaan daarmee voorbij de grenzen van een fysiek boek in een poging de digitale generatie te interesseren voor verhalen.
Trend voor kinderboeken
Een voorbeeld is Wonderbook van Sony’s PlayStation 3. Je krijgt een hardback, een camera, een staf en een reeks schijven. Als de speler met het boek voor de televisie zit kan hij zichzelf en de omgeving op het scherm zien. Door te zwaaien met de staf komen visuele en audio elementen uit het boek in de kamer. Zelfs J.K. Rowling was gefascineerd, die het bijbehorende boek ervoor heeft geschreven: Book of Spells.
Een ander voorbeeld is The French Connection, het eerste deel in de Jack Hunter-serie die augmented reality elementen introduceert. In tegenstelling tot Sony’s Wonderbook valt dit boek ook zonder augmented reality te lezen. Maar er zijn interactieve verhalen en spellen te vinden via apps en een smartphone.
Dit jaar kwam het eerste Nederlandstalige boek met augmented reality uit, meer informatie daarover is hier te vinden.
En dat is nog niet alles. De beste voorbeelden beperken zich niet tot de pagina’s van een boek. Het non-fictie boek iDinosaur geeft kinderen met een tablet toegang tot een virtuele Jurassic Park. Ze kunnen zelfs tyrannosaurussen door de huiskamer laten lopen. Het is allemaal zichtbaar via het scherm door middel van de camera van een tablet.
Augmented reality boeken zijn niet alleen voor kinderen met gadgets. Ook Penguin heeft zich eraan gewaagd bij een reeks klassiekers. De uitgever heeft virtuele elementen op de omslagen verstopt waar je alleen toegang tot krijgt via een smartphone met een bepaalde app.
Geen boek of augmented reality technologie?
Wat vandaag de dag als een verloren spelgenre wordt gezien - op tekst gebaseerde spelletjes - gedijt nog prima op mobiele telefoons en het internet. Tekstavonturen blijven een experimentele speeltuin voor schrijvers en vervagen de grens tussen boek en spel, net zoals de augmented reality tegenhanger dat doet.
Iedere vrijdag verschijnt er op Schrijven Online een artikel over de mogelijkheden om tekst te combineren met andere vormen van technologie en kunst.
Door: Elisabeth Hunting
Bron
Gerelateerd
Uitgeven
Techniek
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!