’Onzin dat uitgeverijen in de problemen zitten’

'Onzin dat uitgeverijen in de problemen zitten'Het Britse hoofd van Penguin Random House vindt dat de boekenindustrie beter omgaat met de digitale revolutie dan elke andere.

Clichéverhaal

Boekenwinkels sluiten hun deuren, auteurs hebben moeite om rond te komen en 60% van de 18–30-jarigen kijkt liever een DVD dan dat ze hun neuzen in een boek steken. Een van de meest vooraanstaande Britse uitgevers, Tom Weldon, spreekt zich erover uit: ‘Sommige critici zeggen dat de uitgeverijen in grote problemen zitten. Dat is een oud cliché verhaal. Ze zitten helemaal fout en ik begrijp niet waarom ze dat zeggen.’

Succesverhaal

Als beginnende uitgever haalde Weldon tienerchef Jamie Oliver over een contract te ondertekenen. Inmiddels mag hij Jeremy Paxmans proza redigeren en leest hij het laatste manuscript van McEwan. Sinds juli vorig jaar staat hij zelfs aan het roer van de Britse afdeling van de grootste uitgeverij van de wereld: na een gigantische fusie voegden Penguin, Random House en hun 15.000 schrijvers zich bij elkaar.

‘In de afgelopen vier jaar hebben Penguin en Random House de beste tijd van hun financiële geschiedenis gehad,’ zegt Weldon.

Nieuw verhaal

‘Het is jammer dat er steeds minder fysieke boekhandels zijn,’ geeft hij toe. ‘Traditionele media nemen af, de boeken veranderen van een blader-en-weergave medium naar een online zoek-en-advies medium.’ Uitgevers moeten zich, volgens hem, aanpassen om de aandacht van de lezer te krijgen: ‘De uitdaging is niet digitaal: het is hoe je mensen vertelt over het volgende meesterwerk.’

Orwelliaans verhaal

Online wordt dat al gedaan op websites zoals Amazon, door aanbevelingen te doen op basis van eerder gekochte boeken. Weldon denkt dat traditionele uitgevers een persoonlijkere aanpak moeten hebben. Penguin Random House is nog in een vroeg stadium van dit proces, maar is hard op zoek naar een persoonlijke relatie met lezers. Dit willen ze bereiken door te weten te komen waar lezers rondhangen, wat ze leuk vinden en hoe ze met specifieke groepen lezers moeten praten. Sociale media gaan daar onvermijdelijk een rol in spelen.

Divers verhaal

Het betekent ook dat Penguin Random House verder denkt dan het boek. ‘We kunnen onze verhalen op veel verschillende manieren vertellen, of dat nou gaat via boeken, e-books, apps, kleding of speelgoed. Op de jeugdafdeling wordt hier al volop mee geëxperimenteerd: personages uit kinderboeken hebben al animatieseries die worden verspreid over vijftien landen.

Verhalenvertellers

De uitgeverij gaat misschien zijn werkterrein uitbreiden, maar de kernactiviteiten blijven hetzelfde: ‘We zijn nog steeds verhalenvertellers. We vertellen onze verhalen gewoon op verschillende manieren.’

Bron

www.theguardian.com/books/2014/apr/06/london-book-fair-penguin-random-house-tom-weldon

Uitgeven