Afbeelding
Bron Pexels
Bron Pexels
Het eerste halfjaar van 2019 is net voorbij: tijd om de bestsellers op een rijtje te zetten. Ben je benieuwd welke non-fictieboeken het afgelopen halfjaar het meest verkocht zijn in Nederland? Bekijk dan de top vijf hieronder.
De top vijf is gebaseerd op de Non-fictie top tien van het CPNB, de lijst van bestverkochte non-fictieboeken in Nederland die wekelijks wordt samengesteld. Aan de hand van deze lijst gaven we punten aan de vijf bestverkochte boeken waarvan het origineel in het Nederlands verscheen. Het hoogst genoteerde boek kreeg hierbij vijf punten, het op een na hoogst genoteerde boek vier punten en zo verder tot het vijfde, dat één punt kreeg. De punten uit de lijsten van de afgelopen 26 weken telden we bij elkaar op. Zo ontstond de volgende top vijf, met Mijn verhaal van Michelle Obama aan kop.
punten
1. Mijn verhaal, Michelle Obama 50
2. De Bourgondiërs, Bart van Loo 44
3. Die ene patiënt, Ellen de Visser 28
4. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt, Haemin Sunim 26
5. ’t Hooge Nest, Roxanne van Iperen 19
1. Mijn verhaal, Michelle Obama
Mijn verhaal is de autobiografie van Michelle Obama. In het boek beschrijft ze onder andere haar jeugd in Chicago, hoe het voelde om de enige zwarte vrouw te zijn op de Princeton-universiteit en hoe ze haar man Barack Obama ontmoette tijdens haar werk als bedrijfsjurist.
Michelle Robinson Obama is jurist en voormalig first lady van de Verenigde Staten. Aan de Princeton-universiteit studeerde ze sociologie met een specialisatie Afrikaans-Amerikaanse studies. Vervolgens studeerde ze rechten aan de Harvard Law School. Ze werkte onder meer bij een advocatenkantoor en als adjunct-decaan voor het Community Service Center van de Universiteit van Chicago.
2. De Bourgondiërs, Bart van Loo
De Bourgondiërs verhaalt over de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording, aan het einde van de Middeleeuwen. Door middel van huwelijken, veldslagen en hervormingen maken Bourgondische hertogen de Lage Landen steeds meer tot één geheel. Tegen die achtergrond komen in dit werk onder meer de uitstervende ridderidealen, de ontwikkelingen in de steden en de kunst aan bod.
Bart van Loo is schrijver en Frankrijkkenner. Van Loo geeft voorstellingen, optredens en lezingen in Nederland en Vlaanderen. Op de Vlaamse televisie was hij bijvoorbeeld te zien in het praatprogramma De Laatste Show. In het Nederlandse televisieprogramma De Wereld Draait Door heeft hij colleges gegeven over het Franse chanson. Zijn debuutboek was Parijs retour. Literaire reisgids voor Frankrijk uit 2006.
3. Die ene patiënt, Ellen de Visser
In Die ene patiënt zijn verhalen uit de serie ‘Die ene patiënt’ gebundeld die sinds de zomer van 2017 in de Volkskrant te lezen waren. Voor deze serie interviewde Ellen de Visser dokters en verpleegkundigen over een patiënt die zij nooit meer vergeten en die hen tot een inzicht gebracht heeft.
Ellen de Visser is al 25 jaar wetenschapsjournalist voor de Volkskrant. Ze begon daar als algemeen redacteur, en is zich gaan toeleggen op het onderwerp van de gezondheidszorg. Ellen de Visser schreef eerder de boeken Waarom je kat niet mee in bed mag, waarin ze antwoord geeft op medische levensvragen, en Inside Out, waarvoor ze portretten schreef van cross-genderkinderen.
4. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt, Haemin Sunim
Haemin Sunim geeft in dit boek les over verschillende levenskwesties. Zijn adviezen over werk, liefde, vriendschap, levensdoelen en spiritualiteit helpen om rust te vinden in het moderne leven. Sunim benadrukt het belang van sterke relaties met anderen en benadrukt dat het belangrijk is mild te zijn naar jezelf.
Haemin Sunim is een Koreaanse Boeddhistische monnik. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt is zijn eerste boek. Het boek ontstond naar aanleiding van een Twitteraccount dat hij had aangemaakt om zo veel mogelijk mensen advies te geven over hun problemen in het leven. Inmiddels heeft hij ook een tweede boek geschreven. De Nederlandse titel hiervan is Houden van dingen die niet perfect zijn.
5. ’t Hooge Nest, Roxanne van Iperen
’t Hooge Nest is naast de titel van het werk ook de naam van een villa in ’t Gooi. Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de grootste onderduikadressen in Nederland. De twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper waren destijds de eigenaren van het pand, en ze boden onderdak aan nog enkele tientallen joodse onderduikers. Het Nest wordt niet lang voor het einde van de oorlog verraden, en de familie Brilleslijper belandt in Auschwitz.
Roxanne van Iperen is jurist, publicist en schrijfster. Ze schreef artikelen voor onder andere Vrij Nederland, De Morgen en het Financieele Dagblad. In 2016 schreef ze haar debuutroman Het schuim der aarde en was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent.
Beeld Pixabay
Lijst van bestverkochte non-fictie: debestseller60.nl
Biografieën auteurs: wiki.nl(Michelle Obama); bartvanloo.info; dewerelddraaitdoor(Ellen de Visser); bodhitv.nl(Haemin Sunim); roxannevaniperen.nl
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.