Start » Nieuws » De 5 best gelezen schrijftips van 2013

De 5 best gelezen schrijftips van 2013

30 December 2013

Op Schrijven Online staan meer dan tweehonderd artikelen met schrijftips om je schrijfvaardigheid aan te scherpen. Aan deze tips hadden jullie dit jaar het meest.

Zes schrijftips om je verhaal bij te schaven

Schrijftips om je verhaal bij te schaven.Schrijven is schrappen en in dit artikel krijg je er diverse tips voor.Bijvoorbeeld de schrijftip om ‘kopje-koffie-dialogen’ te verwijderen. In het echte dagelijkse leven voer je namelijk veel dialogen die sociaal wenselijk zijn, maar deze gesprekken zijn in verhaalvorm allesbehalve interessant en kunnen daarom vaak geschrapt worden. Lees verder voor meer schrijftips om jouw verhaal bij te schaven.

Vijf schrijftips voor autobiografisch schrijven

In dit artikel krijg je schrijftips die je helpen jouw autobiografische verhaal te vertellen. Eén van de tips : hanteer pijn en verdriet niet als de overheersende thema’s in jouw biografie. Om telkens weer over dat verdriet te lezen is verstikkend voor de lezer en levert geen vooruitgang voor het verhaal. Lees meer schrijftips voor autobiografisch schrijven.

Do’s en don’ts van een blog

Stel: je wil een blog gaan schrijven. Wat moet je dan vooral wel en wat vooral niet doen? In dit artikel leer je bijvoorbeeld dat je een duidelijk onderwerp moet kiezen en niet overambitieus moet zijn. De lezer moet immers op voorhand weten wat hij kan verwachten van jouw blog, en de routine van een blogpost per dag is vrijwel onmogelijk vol te houden. Lees hier de do’s en don’ts van een blog.

Vier schrijftips voor ontwikkeling van jouw personage

Schrijftips voor de ontwikkeling van jouw personage.Ieder personage moet een ontwikkeling in zijn of haar verhaal doormaken. In dit artikel krijg je schrijftips waarmee je de karakterontwikkeling van jouw personage concreet maakt. Zo maak je een karakterboog om jouw personage in kaart te brengen, en krijg je de tip om het conflict van een verhaal te koppelen aan het personage en/of zijn eigenschappen. Zo wordt het verhaal namelijk één geheel en wordt de lezer op emotioneel vlak aangesproken. Heb jij moeite met het vormgeven van jouw personages? Lees dan zeker deze schrijftips.

Vijf schrijftips om personagenamen te kiezen

Iedere schrijver weet het: personagenamen verzinnen is moeilijk. Met de tips in dit artikel voorkom je dat je een verkeerde of zelfs ongepaste naam kiest. Zo is het altijd verstandig eerst de betekenis van een naam te achterhalen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een schrijver een naam kiest, die vervolgens een belediging blijkt te zijn in een andere taal. Lees de schrijftips hier.

Naar het overzicht van schrijftips op Schrijven Online.

Bron: www.schrijvenonline.org/tips

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- De hoogtepunten op schrijfgebied van Schrijven Online 2013
-
- Deel je schrijftips en -trucs op Schrijven Online


Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Verkrijgbaar vanaf 2 augustus.

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!