Afbeelding

Photo by Aaron Burden on Unsplash

De 4 leukste schrijfwedstrijden van augustus en september

schrijfwedstrijd Kun jij je pen niet meer neerleggen, of ben je iemand die een duwtje in de rug nodig heeft wanneer het over schrijven gaat? Noteer dan de leukste schrijfwedstrijden van de komende maanden in je agenda.

Speech Battle VII | Schrijf een speech voor een dictator

Schuilt er in jou een autoritaire leider? Ontdek het door mee te doen met deze schrijfwedstrijd georganiseerd door deBuren en debatcentrum De Balie in Amsterdam. Aanleiding voor de schrijfwedstrijd is de Nacht van de Dictatuur op 13 september in De Balie.

De schrijfopdracht

Burenië, 13 september 2025. De radicaal-linkse dictator Karl Engels is vijf jaar eerder aan de macht gekomen na een bloedige volksopstand tegen de christelijks-rechts-liberale regering die er weer niet in slaagde een verlammende economische crisis te voorkomen. Om dat moment te herdenken en om zijn volgende Grote Vijfjarenplan Voor De Toekomst Van Het Volk Van Burenië uit de doeken te doen, spreekt de dictator via een nationale televisie-uitzending zijn volk toe. Schrijf zijn speech!

Deadline: 23 augustus 2018
Winnen: 250 euro, feedback en publicatie
Meer informatie: https://www.deburen.eu/magazine/2237/speech-battle


Nationale Voorleeslunch Schrijfwedstrijd

Op 5 oktober vindt de Nationale Voorleeslunch plaats. Op die dag wordt het verhaal Straatje van Yvonne Keuls overal in het land in bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen voorgelezen aan ouderen. In dit verhaal halen twee mensen herinneringen op aan de straat waarin ze vroeger woonden.

De Leescoalitie, Trouw en Sweek organiseren in aanloop naar de Nationale Voorleeslunch een schrijfwedstrijd. De organisatoren dagen je uit om een verhaal van maximaal 1.500 woorden te schrijven over het thema ‘mijn straat’.

Deadline: 24 augustus 2018
Winnen: Twee kaartjes voor het boekenbal, minibieb voor in de straat, publicatie in Trouw en meer!
Meer informatie: https://blog.sweek.com/nl/nationale-voorleeslunch-schrijfwedstrijd/

The End of Our World

Het online tijdschrift Aftermath creëert bewustzijn rond het belang van goede zorg voor het milieu. Jij kunt hier aan bijdragen én kans maken op een mooi geldbedrag door mee te doen aan de schrijfwedstrijd ‘The End of Our World’. Het gaat om een Engelstalige website, maar de verhalen mogen ook in het Nederlands worden in gestuurd. Eindigt jouw Nederlandstalig verhaal in de top 3, dan zorgt Aftermath voor de vertaling.

De schrijfopdracht

Het doel van de wedstrijd is om lezers bewust te maken van de impact die onze manier van leven heeft op onze fysieke leefomgeving. Schrijf een verhaal dat gaat over de vele problemen die de aarde bedreigen. Denk aan klimaatverandering, overbevolking, conflicten en de groeiende kloof tussen arm en rijk. Verhalen die duiding geven aan deze ontwikkelingen en een realistisch toekomstbeeld schetsen maken de meeste kans om een van de prijzen in de wacht te slepen.

Deadline: 30 augustus 2018
Winnen: $1000, $300 $100
Meer informatie: www.aftermathmag.org/contest.html

Volzin-schrijfwedstrijd: 'Kunst & religie: hemels of hels?'

Het maandblad voor religie en samenleving, Volzin, organiseert een schrijfwedstrijd. Het thema luidt  'Kunst & religie: hemels of hels?'. De organisatoren zijn benieuwd naar de manier waarop mensen kunst beleven in vergelijking tot religie. Vervangt kunst religie als manier om het leven zin te geven? Of is het een waardevolle aanvulling? Schrijf je bespiegelingen over dit thema op in een prikkelend essay van maximaal 1600 woorden en ding mee naar de eerste prijs.

Deadline: 3 september 2018
Winnen: Drie geldprijzen van resp. 500, 300 en 200 euro. Plus publicatie in Volzin.
Meer informatie: www.vozlin.nu

Beter leren schrijven? Kom naar de Schrijven Magazine Schrijfdag op 16 september en doe inspiratie op voor een héél schrijfjaar!