Afbeelding

DBC Pierre’s geheime boekformule

Op cultureel festival Crossing Border gaf DBC Pierre een masterclass schrijven. Schrijven Magazine was erbij.

Tijdens de masterclass gaf Pierre een formule voor elk boek. De formule heeft hij niet in zijn recente schrijfboek opgenomen maar speciaal voor de Nederlandse en Vlaamse deelnemers aan de masterclass behandelde hij deze ‘geheime’ formule. De formule bestaat uit drie elementen:

1) Doorschrijven, doorschrijven, doorschrijven. De eerste versie moet in een continue stroom worden geschreven.

2) Elk boek ademt, het heeft verschillende tempi: een snel begin, in het midden neem je gas terug en aan het eind voer je het tempo weer op.

3) Elk hoofdstuk heeft een standaardopbouw. In elk hoofstuk moet het hoofdpersonage een probleem oplossen, maar datat mislukt. Het personage twijfelt, en bedenkt een nieuwe oplossing. Dan stopt het hoofdstuk.

Meer lezen over DBC Pierre? In Schrijven Magazine nummer 2 van 2017 staat een interview met hem.

Neem hier een abonnement op Schrijven Magazine of bestel hier het nummer na.

DBC Pierre

DBC Pierre is het pseudoniem van de Australische schrijver Peter Warren Finlay. Voor zijn debuutroman Vernon God Little won hij in 2003 de Britser Booker Prize, waar een bedrag van zo’n 71.000 euro aan verbonden zat. Vernon God Little gaat over Vernon, wiens goede vriend wordt beschuldigd van een bloedbad op een middelbare school. Vernon heeft een alibi, maar komt toch in de gevangenis terecht. Sinds zijn debuut bracht hij nog drie boeken uit: Ludmila’s gebroken Engels (2006), Licht uit in Wonderland (2010) en Ontbijt met de Borgias (2015).

Service