Afbeelding

Arnel Hasanovic on Unsplash

Boekenwurm en Youtube-ambities? Start een Booktube!

booktube

Het papieren boek passé & niemand onder de 30 leest meer? Wie deze boekenbloggers en - vloggers volgt, krijgt een ander beeld.
Wie booktube of boekenvlogger intikt op Google heeft zo een miljoen hits te pakken. Het boek leeft en er zijn genoeg (jonge) mensen verslaafd aan lezen. Zó verslaafd dat lezen alleen niet genoeg is. Nee, een beetje boekenjunk heeft een eigen blog en/of een eigen kanaal op Youtube, ook wel een Booktube genaamd.

Boekenblogs

Naast de vele blogs over gezondheid, eten en lifestyle hebben ook de boekenbloggers het internet al lang en breed veroverd. Lezerscommunity Hebban deed vorig jaar een onderzoekje en bekeek 150 blogs over boeken. Ze zetten de 13 meest opvallende blogs op een rijtje. Het landschap is divers, over elk genre of literaire niche bestaat wel een blog, maar Young Adult en Fantasy zijn wel erg goed vertegenwoordigd. Dat zal vast een gevolg zijn van het feit dat veel bloggers rond de 20 jaar oud zijn.

Er circuleren heel wat lijstjes met leukste boekenblogs en -vlogs. Adorable books komt steevast hoog in deze lijsten terug. Op dit forum recenseren vier jonge meiden niet alleen boeken, maar ook films en Netflixseries. Adorable Books produceert blogs en vlogs. De diversiteit aan onderwerpen, vlotte teksten en heldere vormgeving vallen bij bezoekers in de smaak. Een andere populaire blogster is Judith, die op haar blog Biebmiepje uiteenlopende titels recenseert.

BookTube

Een ander groeiend fenomeen is BookTube. Ook hier gaat het vooral om jonge mensen die vloggen over de boeken die ze graag lezen en ook hier zijn Young Adult en Fantasy populaire genres.

Booktube starten

Zin om ook je leeservaringen te delen? Een boekenblog of -vlog heeft veel voordelen. Ten eerste is het natuurlijk enorm leuk om je enthousiasme over je favoriete boeken te delen. Heb je interesse in een carrière in communicatie of marketing, dan is een eigen blog of vlog een mooi visitekaartje. En heb je voldoende volgers, dan kunnen je inspanningen ook nog eens leuke extra’s opleveren. Gratis boeken bijvoorbeeld, of zelfs inkomsten uit advertenties.

Heb je wat tips nodig om te starten? Natuurlijk zijn er op YouTube ook allerlei how-to filmpjes te vinden. Deze bijvoorbeeld.