Afbeelding

Schrijf jezelf de Blue Monday door

Foto: Pixabay

Blue Monday: schrijf jezelf de dag door

Vandaag is het Blue Monday, de derde maandag van januari en deze dag zou de deprimerendste dag van het jaar zijn. Het gaat niet zo goed met je goede voornemens voor het nieuwe jaar, de vakantie lijkt enorm ver weg en – hè, regent het nou alweer? Schrijf jezelf dan maar weer uit die Blue Monday-dip, want schrijven heeft allerlei positieve effecten op je humeur zo blijkt uit deze 3 onderzoeken! 


Creatief schrijven tegen stress en depressie

De Universiteit Twente deed met de schrijfcursus onderzoek naar het op papier zetten van je negatieve gedachten. In totaal deden 174 mensen met milde psychologische klachten mee. De deelnemers werden gevraagd om eerst over een negatieve ervaring te schrijven voordat ze schreven over leuke gebeurtenissen. Zo moesten deelnemers leren dat ze ook positieve verhalen over zichzelf kunnen vertellen. Na afloop van de cursus waren de depressieve klachten bij meer dan de helft van de mensen verdwenen. Bij de groep die de cursus niet had gevolgd, was maar 22 procent klachtenvrij. Schrijven helpt dus om de ervaringen van het leven te verwerken.

Je dankbaarheid opschrijven

Amerikaanse psychologen deden onderzoek naar het opschrijven waar je dankbaar voor bent en hoe dit invloed heeft op je mentale gesteldheid. In één van de studies vroegen ze mensen om elke week een paar regels te schrijven. De eerste groep schreef over dingen waar ze dankbaar voor waren die week. De andere groep schreef juist over irritaties of tegenslagen en de laatste over gebeurtenissen die invloed op hen hadden (positief of negatief). En wat bleek: schrijven over waar je dankbaar voor bent, maakt je optimistischer en geeft je een positievere kijk op het leven. Voel je je neerslachtig vandaag? Pak een notitieboek schrijf op waar je dankbaar voor bent.

Je bent positiever

Je bent in de winter ziek, je hebt een lastig tentamen of een belangrijke deadline op het werk. Schrijven lijkt een goed effect te hebben op veel problemen. Vooral expressief schrijven: schrijven over emotionele gebeurtenissen in je leven. Kort maar gefocust schrijven brengt al effecten met zich mee. Een onderzoeker van de universiteit van Texas zag de voordelen bij mensen die kampten met verschillende problemen of gewoonweg studenten die moesten wennen aan hun eerste studiejaar.