Expressief schrijven geneest wonden

Expressief schrijven geneest wonden Het was al bekend dat expressief schrijven helpt psychologische trauma’s te verzachten en de stemming te verbeteren. Nu is bewezen dat dergelijk schrijven, gekenmerkt door beschrijvingen van iemands gedachtes en gevoelens, ook positieve gevolgen heeft voor de lichamelijke gezondheid.

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoekers in Nieuw-Zeeland onderzochten of expressief schrijven hielp om ouderen sneller te laten herstellen na een medische ingreep. In de studie deden 49 gezonde volwassenen die recent een medische ingreep hadden ondergaan tussen de 64 en 97 jaar mee die drie dagen achter elkaar 20 minuten schreven over zowel schrijnende gebeurtenissen als dagelijkse activiteiten.

Schrijven goed voor de gezondheid

2 weken na de medische ingreep werd de genezing bijgehouden door elke dag foto’s te maken van de verwondingen. Na 11 dagen was 76 procent die expressief had geschreven volledig genezen in vergelijking met 42 procent van de controlegroep.

‘We denken dat het schrijven over schrijnende gebeurtenissen de deelnemers helpt om beter om te gaan met de stress en de gebeurtenissen,’ zegt Elizabeth Broadbent, professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland en coauteur van de studie die in juli is gepubliceerd in Psychosomatic Medicine.

Langdurige emotionele stress verhoogt de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam, zoals cortisol, wat het immuunsysteem belemmert om goed te kunnen werken. Schrijven gaat deze emotionele stress tegen. Een studie van september 2013 in de British Journal of Health Psychology vond eerder ook al dat schrijven over een emotioneel onderwerp de cortisolspiegel verlaagde.

Mogelijke oorzaak

Het schrijven door de deelnemers in de studie van Broadbent kan er ook voor hebben gezorgd dat de slaap van de deelnemers verbeterde, wat ook het herstel bevordert. Deelnemers die meer sliepen voor het medische onderzoek genazen sneller, waarschijnlijk omdat slaap veel lichamelijke processen versnelt die betrokken zijn bij de genezing.

Bron

www.scientificamerican.com/article/writing-can-help-injuries-heal-faster/

Uitgeven