Start » Nieuws » Multiculturele ervaringen stimuleren creativiteit

Multiculturele ervaringen stimuleren creativiteit

16 April 2014

Multiculturele ervaringen stimuleren creativiteitCreativiteit kan worden verhoogd door het ervaren van andere culturen, blijkt uit de resultaten van drie studies.

Creatieve prestaties

De drie studies keken naar studenten die in het buitenland hebben gewoond, vergeleken ze met thuisblijvers en testten ze op verschillende aspecten van creativiteit. De eerste groep leverde meer bewijs van creativiteit in verschillende standaard tests. De wetenschappers menen dat multiculturele ervaringen het creatieve vermogen van een individu verhoogt. Het verbetert bijvoorbeeld de creatieve prestaties omdat je sneller tot inzichten komt, associeert en ideeën genereert.

De blootstelling aan nieuwe culturele kennis, ideeën en concepten inspireert ook om nieuwe functies te formuleren voor bestaande structuren en concepten. Dit komt doordat de individuen een grotere database aan informatie hebben om de creativiteit te voeden die ook toegankelijker wordt gemaakt door multiculturele ervaringen. Het individu is eerder geneigd deze nieuwe bronnen te gebruiken om bekende en onbekende concepten samen te voegen en zo een nieuw creatief concept te creëren.

Creatieve vakantie

Het soort en de lengte van de multiculturele ervaring speelt een rol in de duurzaamheid en langdurigheid van de verhoogde creativiteit. Degenen die een lange periode in een andere cultuur doorbrengen, hebben er langer profijt van dan degenen die kortop vakantie gaan. Daarnaast hangen de voordelen af van hoezeer het individu zich openstelt voor andere culturen.

Voordat je nu een ticket koopt voor het eerste vliegtuig dat vertrekt, moet er worden gezegd dat de ervaringen geen nieuwe of verbeterde creativiteit verzekeren. Sommige proefpersonen hielden zich vast aan eigen culturele conventies en hadden daardoor minder of geen verhoogde creativiteit. Dat werd vooral duidelijk als er een probleem moest worden opgelost onder druk. Zo gingen proefpersonen die werden geconfronteerd met existentiële informatie altijd terug naar hun eigen culturele kernwaarden.

Bron: www.uk.sagepub.com/press/2010/june/29_june.sp

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Onderzoek legt verband tussen lezen en geluk
- Wat artsen kunnen leren van schrijvers
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 21 juli 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Foto: Annaleen Louwes

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Word abonnee