Afbeelding

Beeld Shutterstock

Best gelezen berichten over schrijftechniek

Op Schrijven Online ben je aan het juiste adres voor praktische tips en artikelen. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2013.

Realisme in misdaadfictie

Realisme in misdaadfictie.Als thrillerauteur tracht je natuurlijk een zo realistisch mogelijk beeld neer te zetten van de gebeurtenissen in jouw roman. Toch raden enkele Britse topauteurs aan jouw boek niet té realistisch te maken. Dit gaat namelijk ten koste van de spanning en maakt de plot in veel gevallen juist ongeloofwaardig. ‘Als je realistische misdaadromans zou schrijven, dan zouden ze duizenden pagina’s tellen en slaapverwekkend zijn,’ aldus Mark Billingham. Lees hier meer uitspraken van de auteurs.

Zo schrijf je als Tolkien

Schrijvers van de fantastische genres zweren veelal bij de verhalen van J.R.R. Tolkien. Tijdens een lezing ging universitair docent Thijs Porck uitgebreid in op de werkwijze van de auteur, met name waar Tolkien zijn inspiratie vandaan haalde. Zo is gedegen onderzoek ook voor het fantastische genre een must en zijn er talloze mythologische verhalen waar je je door kunt laten beïnvloeden. Zolang je maar niks letterlijk kopieert. Het artikel is hier te lezen en is uitermate interessant voor iedere fantasyschrijver.

De remedie tegen writer’s block

De remedie tegen writer's block.Iedere schrijver hikt wel eens tegen een mentale blokkade op, de zogeheten writer’s block. Eén van de beste methodes waarmee je jezelf weer los kunt wrikken, is free-writing. En het mooie is: je hebt alleen een idee en een computer (of pen en papier) nodig. In deze methode gaat het enkel om ideeënproces. Je schrijft bijvoorbeeld tien minuten lang aan één stuk door, zonder te letten op correcties. Probeer het eens, het werkt echt! Lees verder over free-writing.

‘Wie niet leest, zal nooit leren schrijven’

Begin november gaf Renate Dorrestein een lezing over haar schrijverschap, met daarin een aantal nuttige tips. Zo gaf ze aan dat je als schrijver bewust moet worden dat er een lezer is, en dat je moet weten wat voor impressie je op hem achterlaat. Ook ging ze in op twee soorten schrijvers: de schemabouwers en de rommelaars. Lees meer tips in dit uitgebreide artikel.

Analyseer je schrijfstijl met Stylene

Altijd al willen weten op welke schrijver jij lijkt? Met de schrijftool Stylene kan het. De tool wordt aangeboden als entertainment en dient enkel om de stylometrische technieken te illustreren, al is die informatie wel nuttig om meer inzicht te krijgen in jouw schrijfstijl. Zo is het leuk om te weten of jouw tekst vrouwelijke of mannelijke eigenschappen heeft, wat Stylene ook meet. Je vindt de tool hier.

Bron

www.schrijvenonline.org

Techniek