Start » Nieuws » 9 redenen waarom je je UKV’s zou moeten delen met andere schrijvers

9 redenen waarom je je UKV’s zou moeten delen met andere schrijvers

13 November 2018

Een Ultrakort Verhaal is een verhaal dat uit maximaal 99 woorden bestaat. In een klein stukje moet je dus een compleet verhaal, met plot neerzetten. Dit is een uitdaging, maar het delen van je UKV’s kan helpen. Daarom negen redenen waarom je je UKV’s zou moeten delen met andere schrijvers, in de Facebookgroep Schrijven Magazine: Ultrakorte Verhalen bijvoorbeeld.

1. Je ontvangt feedback

Oefening baart kunst, dat weten we allemaal. Maar als anderen ook nog eens feedback geven, leer je nog meer en word je hoogstwaarschijnlijk nog beter in schrijven. Een UKV lezen veel schrijvers sneller, omdat het niet zoveel tijd kost. Zo is het efficiënt om feedback te ontvangen en om deze zelf aan anderen te geven. 

 2. Je leert omgaan met kritiek

Iedereen vindt het weleens spannend om kritische feedback te krijgen. Je geeft toch een stukje waar je wellicht trots op bent bloot aan een publiek. Vinden zij het net zo goed als jij? Maar als je de feedback serieus neemt, merk je dat je hier en daar misschien nog wat ten goede kunt aanpassen aan je verhaal.

3. Je leert steeds strakker te schrijven in 99 woorden

Mocht het je nog niet zijn opgevallen, 99 woorden is niet veel. Je moet waarschijnlijk flink schrappen in je eerste versie. Dat is alleen maar goed, zo leer je overbodige woorden weg te laten en strak te schrijven, zodat anderen je verhaal vlot weglezen.  

4. Je blijft gemotiveerd

Omdat andere schrijvers net als jij hun verhalen delen, kun je net dat kleine duwtje in je rug voelen om zelf te blijven schrijven. Je wilt natuurlijk wel blijven opvallen tussen iedereen, toch? Wellicht haal je daarbij inspiratie uit andere verhalen.

5. Je leert door UKV’s van anderen te lezen

Omdat je niet alleen met schrijven bezig bent, maar ook verhalen van anderen kunt lezen, leer je meer. Je merkt hoe anderen schrijven, welke technieken ze wellicht gebruiken en wat jij als schrijfstijl mooi of juist storend vindt. Wat kan beter bij anderen? Lees dan ook eens je eigen verhalen terug, wat kan je er zelf van leren? 

6. Je leert gezellige mensen kennen

Af en toe een grapje maken, mag best. Zo houd je het schrijfproces luchtig, borrelt er weer inspiratie op en schrijf je met plezier verder. Andere schrijvers zijn ook gewoon mensen zijn die van het leven willen genieten. 

7. Je kan experimenteren en ontdekken met welke thema’s jij de lezer raakt

Het is helemaal niet gek om als schrijver soms iets nieuws te proberen, een thema uit je comfortzone bijvoorbeeld. Probeer het eens uit en wacht de reacties af. Misschien ontdek je wel een verborgen schrijftalent voor een bepaald genre. 

8. Je maakt kans om met je verhaal op de website te komen van Schrijven Online of in Schrijven Magazine Plus

Als je je UKV’s in de Facebookgroep van Schrijven Online deelt, bestaat er een kans dat je verhaal met jouw naam op de website wordt gepubliceerd. Elke week kiest Schrijven Online namelijk de vijf meest opvallende UKV’s uit. Ook plaatsen we een aantal UKV’s in iedere editie van Schrijven Magazine Plus.

9. Je kan meedoen aan ambitieuze initiatieven

Een groep schrijvers uit de Facebookgroep heeft pas geleden de handen ineengeslagen en samen een bundel samengesteld met UKV’s. De titel luidt Kort & Prachtig. Op 24 november vindt de presentatie plaats. Dus wie weet wat je met andere schrijvers samen kunt doen om een groter publiek te creëren voor jouw schrijfwerk. 

Ben jij al lid van de Facebookgroep Schrijven Magazine: Ultrakorte verhalen  

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- De meest opvallende UKV's van deze week
- De meest opvallende UKV's van deze week
- 5 tips voor het schrijven van een ultrakort verhaal


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer ligt omstreeks 14 december in de winkel.

WORD ABONNEE