8 Stappen om je verhaal in te kleuren

Om een kort of lang verhaal in te kleuren, neem ik vaak in gedachten de onderstaande stappen. Niet om tot inspiratie te komen, want dat komt vaak vanzelf aan de oppervlakte drijven. Het is voor mij een soort controle of het verhaal wel ergens naar toe gaat en een kop en een staart heeft van enige betekenis. Uiteindelijk zijn alle verhaallijnen terug te voeren naar een handjevol basale verhaallijnen.

1. Omgeving

Zoek de ingrediënten van je verhaal bij elkaar. Kijk om je heen en overal is een verhaal in te zien. Je eigen (schrijf)omgeving kan een bron van inspiratie zijn. Geef antwoord op de vragen: Wat zie je, proef je, voel je, ruik je? Zo wordt je verhaal levensecht.

2. Hoofdpersonage

Introduceer de hoofdpersonage. Zittend op een terras is bijvoorbeeld een bron van inspiratie, door alle mensen die passeren in alle soorten en maten. Of gebruik iemand uit je eigen omgeving als rolmodel. Maak de personage levend voor jezelf. Geloof in de echtheid en raak er vertrouwd mee. Zie het plaatje voor je.

3. Conflict

Een omgeving en een personage is uiteraard niet genoeg. Het moet wel ergens over gaan. Leg het probleem voor/uit. Een verhaal wordt pas interessant met verschillende ingrediënten. Zorg voor emoties. Laat je lezers huilen, lachen, griezelen, ontroer. Wie, Wat, Waar, Wanneer, en vooral Waarom? 'Wat als... ?' is een magische vraag.

4. Tegenspeler

Introduceer de tegenspeler van de hoofdpersonage die het probleem veroorzaakt of verergert. Het verhaal wordt interessanter en kan zo verschillende wendingen krijgen.

5. De Missie

Laat zien waarom en hoe jouw personage op haar/zijn eigen missie gaat tegen het probleem. Welk doel heb je voor ogen. Waarom wil je daar naar toe, wat levert het op voor je personage.

6. Helpers

Wie zijn de helpers in deze missie (vrienden, vijanden, aanwijzingen, gebeurtenissen) waar de personage mee te maken krijgt. Waardoor de missie ook een kans van slagen heeft.

7. Conflicten

Beschrijf welke conflicten (interne en externe) de missie compliceren. In een rechte lijn naar je oplossing is meestal niet de meest logische weg en daarnaast ook minder interessant. Geef originele details en informatie.

8. Einddoel

Uiteindelijk laat je zien hoe je personage de missie volbrengt en wat het heeft gekost om het doel, de prijs te bereiken. Originaliteit is hier een extra moeilijkheidsfactor.

Tot slot: Geloof in jezelf en dat jouw verhaal uniek is in al het schrijfgeweld wereldwijd. Als alle schrijvers zich weg laten cijferen, dan zouden er geen verhalen meer zijn.

Door Liselotte Schippers

Liselotte Schippers schrijft kinderverhalen en korte verhalen. Haar prentenboek ‘Kroepoek en Saté’ werd in mei 2015 uitgegeven door uitgeverij Clavis. Daarna is ze alleen maar meer gaan schrijven en droomt over nog veel meer uitgaven. Daarnaast werkt ze als sociaal psychiatrisch verpleegkundige binnen een GGZ instelling en als praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk. Meer weten over Liselotte? Bezoek hier haar website.

Techniek