Start » Nieuws » 7 tips voor het schrijven van een spannend verhaal

7 tips voor het schrijven van een spannend verhaal

6 Juni 2019

Van 1 juni tot en met 21 juni zijn de zogenaamde Spannende Boeken Weken 2019. Wil je zelf ook een goede enge thriller schrijven? Hieronder vind je zeven tips om een thrillerverhaal te schrijven dat de lezer vastgrijpt.

1. Onderzoek je onderwerp

Ieder verhaal heeft een context, een sense of place and time. Wanneer je niet je eigen omgeving als setting neemt, ontkom je niet aan research. Informatie vind je bij vele bronnen. Creëer naast je digitale mappen op je computer ook een ‘analoge researchhoek’ in je werkkamer, waar je alles zichtbaar verzamelt wat je onderwerp raakt. Ga voor inspiratie zo af en toe in stilte vóór die hoek zitten en blader door je boeken, foto’s en notities.

2. Gebruik je angst als inspiratie

Schrijf op wat je eigen grootste angsten zijn. Onderzoek of je deze in je verhaal kunt verwerken. Het kan je helpen om je in de personages in te leven en het verhaal spannender te maken. Mooi meegenomen is dat het  je uiteindelijk kan helpen om beter met die angst om te gaan.

3. Breng conflict in je verhaal

Geef je hoofdpersoon een conflict of probleem dat specifiek voor hem of haar moeilijk op te lossen is. Laat het karakter of de wensen en behoeftes van je personage de oplossing in de weg zitten. Je personage moet dan niet alleen gaan handelen om het conflict op te lossen (dat houdt de vaart in een verhaal), maar ook bij zichzelf te rade gaan en zich ontwikkelen om de uiteindelijke crisis goed op te lossen (dat geeft diepgang).

4. Maak korte hoofdstukken

Verdeel je verhaal onder in korte hoofdstukken, liefst om-en-om als je meerdere perspectieven gebruikt, en eindig elk hoofdstuk met een cliffhanger, clou of drama. Zie jezelf een willekeurig hoofdstuk voorlezen in een tv-programma of op een festival: je publiek moet daarna willen weten hoe het verdergaat.

5. Gebruik spanningsverhogende details

Als je een thriller schrijft, is het belangrijk dat er vaart in het verhaal zit, zodat de aandacht van de lezer niet inzakt. Een thriller is in het algemeen niet gebaat bij uitgebreide beschrijvingen. Zoek naar een treffend detail, waarmee je de lezer kippenvel bezorgt. Reken maar dat hij of zij niets anders wil dan doorstomen naar de volgende bladzijden.

6. Doseer informatie

Jij bent de regisseur van jouw spannende verhaal. Werk je verhaallijn en personages eerst van A tot Z uit en ga pas daarna schuiven met die informatie. Begin bijvoorbeeld eens met het einde en kijk hoe dat uitpakt. Zet lezers op het verkeerde been door motieven of eigenschappen pas later in het verhaal te onthullen.

7. Zoom in op dat wat niet wordt gezegd

Een goedlopende dialoog waarbij de woorden van personages lekker vlot heen en weer kaatsen, zorgt voor de nodige vaart in een verhaal. Maar geschreven woorden schieten soms ook tekort. Dan is het de kunst om het interessanter en zelfs spannender te maken door de lichaamstaal van je personages te laten spreken. Observeer de mensen om je heen eens heel bewust. Wat straalt iemand uit? En waardoor komt dat volgens jou? Schrijf op wat je hebt gezien. Je zult merken dat je een schat aan bruikbaar materiaal hebt verzameld.

Beeld: Pixabay

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- 10 tips om een succesvolle thriller te schrijven van Dan Brown
- Zo schrijf je een spannend verhaal
- Thriller schrijven? Leer het vak bij de thrilleracademie


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!